Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Takarékoskodik a Magyar Posta, fontos változásokat jelentettek be

MTVA/Bizományosi: Róka László

Takács Petra

2022. október 28. - 14:43

A vállalat országszerte több posta működésének ideiglenes szüneteltetéséről döntött. Ez az intézkedés a postai küldemények házhoz kézbesítését nem érinti, az érintett posták működésének szüneteltetése létszámleépítéssel nem jár, a munkavállókat a környező postákon helyezik.

A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás csökkentése érdekében. A kialakult helyzetben a Magyar Posta is további takarékossági intézkedések bevezetésére kényszerült. A vállalat országszerte több posta működésének ideiglenes szüneteltetéséről döntött. Ez az intézkedés a postai küldemények házhoz kézbesítését nem érinti, az érintett posták működésének szüneteltetése létszámleépítéssel nem jár, a munkavállókat a környező postákon helyezzük el.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A fenti intézkedéstől függetlenül, a digitalizációs fejlesztésekkel összefüggésben, a Magyar Posta a fővárosban, illetve Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékot jelentett be a működés hatékonyságának javítása érdekében, amelyet kizárólag az irányítási és a szolgáltatási területeken hajt végre. Ez a végrehajtásban dolgozó munkavállalókat nem érinti.

A Magyar Posta az energiafelhasználás érdemi csökkentése érdekében arról döntött, hogy ideiglenesen szünetelteti 366 posta működését (210 településen). Azokon a településeken, ahol több szolgáltatóhely működik (101 település), ott a fennmaradó szolgáltatóhelyek megemelt kapacitással, több ügyfélkiszolgáló pulttal fogadják az ügyfeleket, míg azokon a településeken, ahol nincs másik nyitvatartó posta (109 település), a szolgáltatások a máshol már jól bevált mobilposta segítségével lesznek elérhetők. Társaságunk hangsúlyozza, hogy az intézkedéssel érintett mintegy 740 dolgozó nem veszti el munkáját, mindegyük más postahelyekre kerül átirányításra. A változás nem érinti a postai küldemények házhoz kézbesítését sem. 

Társaságunk folyamatosan gondoskodik az ügyfelek megfelelő tájékoztatásáról, az érintett posták 2022. november 11-ig állnak az ügyfelek rendelkezésére. 

A Magyar Posta Zrt. jelenleg és a jövőben is lényegesen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, hiszen az előírt mintegy 1600 posta helyett – a szüneteltetést követően is – országszerte több mint 2200 posta áll az ügyfelek rendelkezésére. Felhívjuk a figyelmet, hogy a postahely lefedettség nemzetközi szinten is kiemelkedő, míg hazánkban 3,46 posta jut 10 ezer főre, addig ez a szám Európában mindössze 2,91.

A Magyar Posta Zrt. mindemellett több, jelentős átalakítási projektet hajt végre a logisztika, a kézbesítés, a levél- és csomagfelvétel, valamint a levélfeldolgozás területén, amellyel az irányítás-szolgáltatásban javítja a működés hatékonyságát. Ennek eredményeként a Társaság csoportos létszámleépítésre vonatkozó szándékot jelentett be, összesen mintegy 300 munkavállalót érint. Külön kiemeljük, hogy ez a végrehajtásban dolgozó munkavállalókat nem érinti. 

A Magyar Posta a létszámcsökkentést törvényes keretek között, valamennyi vonatkozó jogszabály maradéktalan betartásával hajtja végre. A Társaság vezetése az Üzemi Tanáccsal tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy külön megállapodás szabályozza az intézkedésben érintett munkavállalók munkaviszony megszüntetésének feltételeit. 

A vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nemcsak személyesen, hanem modern, digitális úton is hozzáférhetők. Mindemellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken, a változásokat követően is magas színvonalon állnak rendelkezésre ügyfeleink számára.

(posta.hu)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.