Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Szükségállapotot rendelt el az áradások miatt a csádi elnök

Fotó: Az árvíz által elsodort hidak egyike a dél-afrikai Durbanben 2022. április 12-én. A heves esőzések okozta áradásokban eddig legkevesebb 45 ember vesztette életét. MTI/EPA

Takács Petra

2022. október 20. - 23:47

Egyelőre nem tudni halálos áldozatokról, azonban 465 ezer hektárnyi termőföld megsemmisült, valamint 18 tartományt érintett a természeti katasztrófa.

Szükségállapotot hirdetett ki a csádi elnök helyi idő szerint szerdán az afrikai országot több hete sújtó árvizek és áradások miatt.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Mahamat Déby Itno az állami televízióban beszélve felhívta a figyelmet arra, hogy az árvizek az ország 23 tartományából 18-at érintenek, elsősorban a déli és a középső régiókban, beleértve a fővárost, N’Djamenát, és 465 ezer hektárnyi termőföld is megsemmisült.

Az elnök hangsúlyozta: a rendelet segítségével gyorsabban és hatékonyabban tudják felvenni a küzdelmet az áradások ellen, és enyhíthetik az okozott károkat. Kiemelte, hogy nem tudni halálos áldozatokról, mindemellett arra kérte a nemzetközi közösséget, nyújtsanak technikai és pénzügyi segítséget Csádnak.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) előzetes becslései szerint csaknem egymillió embert érintenek az áradások.

A szervezet 2021-ben közzétett becslése szerint Csádban mintegy 5,5 millió ember – a lakosság egyharmada – szorul humanitárius segítségre.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.