Szükség van még egyáltalán kijelzővédő fóliára?

Szabó Kata

2020. január 29. - 14:41

Az évek múlásával a kijelzők technológiája is komoly fejlődésen ment keresztül, így nem biztos, hogy a korábban elfogadott gyakorlatok még ma is nagy hasznossággal bírnak.

Az okostelefonok kezdeti időszakában alig volt olyan vásárló, aki úgy sétált volna ki egy üzletből vadonatúj telefonjával, hogy arra ne rakatott volna egy tokot vagy kijelzővédő fóliát. A döntés pedig teljesen logikus volt, hiszen egy padlóra történő leesés vagy egy zsebben történő karcolás komoly javítási költségeket vont maga után.

Az idők azonban változnak, a technológia pedig fejlődik, aminek köszönhetően az okostelefonok ma már sokkal nehezebben törnek, mint korábban, ebből pedig adódik a kérdés, hogy biztosan szükségünk van-e még a kijelzővédő fóliókra?

Tökéletes választ adni szinte lehetetlen erre a kérdésre, de mondhatjuk azt, hogy valószínűleg nincs, hacsak az adott illető nem bánik túl durván szeretett készülékével.

A legtöbb okostelefongyártó egyre keményebb és ellenállóbb üveget használ, amik rendszerint a Corningtól érkeznek. Az androidos készülékek Corning Glass, az Apple telefonjai pedig egyedi készítésű üvegborítással kerülnek értékesítésre, ami azt jelenti, hogy ezek a készülékek ma már sokkal kevesebb eséllyel fognak a zsebünkben megkarcolódni.

Mindez ugyanakkor nem mondható el a képernyővédőkről, amik anyaguktól függően karcolódhatnak, repedhetnek, sőt, adott esetben törhetnek is, ha pedig nem sikerül tökéletesen a kijelzőre illeszteni még a látványt is rombolhatják, szóval van néhány dolog, ami ma már inkább ellene, semmint mellette szól.

Természetesen senkit sem szeretnénk lebeszélni arról, hogy kijelzővédővel lássa el okostelefonját, mindössze arra szerettünk volna rámutatni, hogy ezen kiegészítők létjogosultsága ma már sokkal inkább megkérdőjelezhető, mint néhány évvel ezelőtt volt.