Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Szlávik: „Nem az a lényeg, hogy zárjuk be az iskolákat, munkahelyeket, éttermeket, szállodákat”

Fotó: Megkapja egy nő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. augusztus 17-én. MTI/Vasvári Tamás
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Szlávik János nem tartja kizártnak, hogy újra bevezetésre kerül a kötelező maszkhasználat, és szerinte ideálisabb, ha valahogy máshogy állítjuk meg a járványt, minthogy például bezárjuk a különböző helyeket.

Adódik a kérdés, mennyire kell tartanunk a közelben lévő országok vírushelyzetétől, miközben Magyarországon továbbra is az egyik legideálisabb a vírushelyzet. Szlávik a TV2 vendégeként a Mokkában adott választ arra, hogy ez mekkora veszélyt jelenthet a környező országok miatt.

„Egyértelmű, hogy ennek a határon túli átjárás miatt lenne jelentősége. Természetesen sok olyan esetet látok, amikor külföldről hozzák be a megbetegedést, Európa más országaiból, olyan helyekről, ahol nagyobb járvány van, mint jelenleg a környékünkön.”

„Logikus, ha a környékünkön lesz olyan ország, ahol nagyon sok fertőzött van, egyértelműen veszélyt fog jelenteni. Látom az irányt, több közép-európai ország próbál már valamit tenni, de nem lezárni, és ez nagyon fontos.”

„Nem az a lényeg, hogy zárjuk be az iskolákat, munkahelyeket, éttermeket, szállodákat, hanem valahogy máshogy próbáljuk megállítani a járványt, például azzal, hogy azok számára engedünk meg bizonyos dolgokat, akiknek megvan az oltási igazolványa.”

„Visszatérünk a kezdetekhez, és megint csak azokról beszéljünk, akiket eddig nem tudtunk rávenni az oltásra.” – folytatta Szlávik, aki szerint a kötelező maszkviselés is visszatérhet. „Lehet, hogy lesz egy olyan pillanat, amikor ezt vissza kell hozni, hiszen a delta mutáns is nagyjából ugyanúgy terjed, mint a korábbi mutánsok.”

Ennek nagyon nem fognak örülni a Szputnyikkal oltottak

„Mint mondtam, esetenként azoknál is, akik be vannak oltva. Akkor viszont képtelenség máshogy megakadályozni a terjedést, csak a kiterjedtebb maszkhasználattal. Nem jó dolog, én is jártam olyan helyen, ahol újra maszkot kellett hordani, és az ilyen furcsa.”

„Amíg először kellett maszkot hordanunk, akkor azt mondtuk, hogy jó, kötelező maszkot hordanunk, de így, hogy már nem kellett, és újra felvenni, sokkal rosszabb, de elképzelhető, hogy ez fog történni.”