Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Tojással dobálták meg egy háborús bűnös festményét, letartóztatták őket

Ratko Mladicnak, a boszniai szerb hadsereg háborús bûnökkel vádolt egykori fõparancsnokának a falfestménye Belgrádban 2021. június 8-án. Ezen a napon az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bûnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék ítéletet hoz a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bûncselekmények miatt 2017-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic fellebbezésének ügyében. MTI/EPA/ANP/Andrej Cukic
not image

Nagy Noel

2021. november 12. - 03:44

Komoly tüntetések törtek ki Belgrád belvárosában a keddi nap folyamán, miután két aktivistát is letartóztattak a hatóságok.

A két aktivistának az volt a bűne, hogy megdobálták a hírhedt jugoszláv háborús bűnös, Ratko Mladic egyik festményét tojással – írja a Radio Free Europe. A rendőrség rögtön összegyűlt a tömeg fékezésére, amelyhez jogvédő szervezetek is csatlakoztak.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

A szerb rendőrség egyébként néhány órával a letartóztatást követően elengedte az aktivistákat, akik állítása szerint spontán akciót hajtottak végre a tojásdobálással. A két aktivistát letartóztatásukat követően egy rendőrségi furgonba tették, majd az állomásra szállították:

„Egy bizonyítottan háborús bűnös festményét dobáltuk meg, erre minket szimbolikusan megbüntetnek, miközben a festményt védik”

fogalmazott az egyik aktivista.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a rendőrségnek azért kellett közbenjárnia, mert az aktivisták, majd a tömeg is koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozásokat sértett meg, amelyek még mindig hatályban vannak.

A most 79 éves Ratko Mladic egyébként a boszniai szerb haderőket vezette az 1992-1995 közötti háborús időkben és ő felelős a Délszláv-háború legsúlyosabb bűntettéért, a srebrenicai mészárlásért, ahol 8000 muszlim férfit és kisfiút gyilkoltak meg.

A „Bosznia henteseként” elhíresült férfi életfogytig tartó szabadságvesztését tölti, miután a nemzetközi bíróság 2017-ben népirtásért, emberiség elleni bűntettekért és háborús bűntettekért elítélte. Sokan Szerbiában azonban a mai napig is hősként kezelik.