Dollár
431,86 Ft
Euró
423,55 Ft
Font
482,91 Ft
Bitcoin
20,069 $

Szakorvos: “az országos zárlat a legnagyobb népegészségügyi hiba, amit valaha is elkövettünk”

Lod, 2021. január 25. Néptelen a Tel-Aviv melletti Lodban lévő Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér, amelyet lezártak a koronavírus új változatai behurcolásának megakadályozása érdekében 2021. január 25-én. Izraelben visszavonulóban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében. MTI/EPA/Abir Szultan
not image

Kulcsár Péter

2021. március 11. - 10:09

A Stanford Orvosi Egyetem professzora, dr. Jay Bhattacharya szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások sokkal nagyobb károkat okoztak, mint amennyi pozitívummal jártak.

Az elmúlt hetekben egyre több amerikai államban enyhítettek a zárlatokon, amit azért léptek meg, mert a vakcinációs program beindulása után rohamosan visszaesett a covid-fertőzöttek és -halottak száma az országban.

Soron kívül Orosz külügy: a fegyverek szállításával az USA vérbe fojtja Ukrajnát

A Daily Clout magazinnak adott interjújában Bhattacharya elmondta, a Nagy Barringtoni Nyilatkozat révén hónapok alatt több tízezer aláírást tudtak összegyűjteni egészségügyi dolgozóktól és szakemberektől, akik mind azt követelték, hogy hagyjanak fel a zárlatokkal, mivel hatásukat tudományos módszerekkel egyszer sem tudták bizonyítani.

“Az egyik fontos aspektus, hogy az idősebbek és az alapbetegségekben szenvedők hamarabb kaphatják el a koronavírust, illetve nagyobb eséllyel halhatnak bele a szövődményekbe. Mivel tudjuk, kik a veszélyeztetettek, ezért őket kellene megvédeni, nem pedig az egészségeseket szankcionálni. A zárlatok mindenféleképpen természetellenesek” – mondta a szakorvos.

Bhattacharya hozzáetette, a korlátozások nem egységesek, és óriási egyenlőtlenségeket szülnek, hiszen azok, akik szegényebbek, sokkal jobban megsínylik a korlátozásokat, mint a gazdagabbak, akiknél a pénzügyi negatív hatások elenyészőek.

A Newsweek megkeresésére a professzor azt írta, hogy kiáll igaza mellett, és továbbra is úgy gondolja, az országos zárlat a legnagyobb népegészségügyi hiba, amit az elmúlt száz évben az emberiség ellen elkövettek.

A szakember közölte, a lezárásoknak végeláthatatlan egészségügyi és gazdasági következményei lesznek, amelyek még generációkon át befolyásolhatják főként a szegényebb sorsú országokban élő fiatalokat. Bhattacharya figyelmeztetett, még azokban az államokban sem segítettek a zárlatok, ahol folyamatosan szigorítottak, ami annak a jele, hogy a koronavírus terjedését képtelenség ésszerűtlen rendeletekkel és óvintézkedésekkel megfékezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.