Két Jobbikos képviselőt is kizáratna az előválasztásból az MSZP

Fotó: Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 20. - 07:02

Szabó Ervint azért záratnák ki az előválasztásból, mert bement az egyik szavazósátorba, míg Süle Zsoltot korábbi antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt.

Vonja meg a Békés megyei 4. választókerületben (Orosháza és környéke) induló Szabó Ervintől az előválasztáson való indulás lehetőségét az Országos Előválasztási Bizottság – kéri Tóth Bertalan az Előválasztási Bizottságot.

Az MSZP társelnöke azért záratná ki az előválasztásból a Jobbik orosházi jelöltjét, mert szerinte a politikus megsértette az előválasztás etikai kódexének több pontját, amikor szombat délelőtt bement az egyik szavazósátorba – írja a Népszava

Az etikai kódex érintett pontjai a választás tisztaságának megóvásáról, az előválasztás értékrendszerének tiszteletben tartásáról, valamint a szavazóhelyiségben és annak közvetlen környezetében a kampánytevékenység tilalmáról szólnak. Szabó Ervin több fotó szerint is bement a szavazósátorba. A Jobbik jelöltje a szavazásra várakozó sort megkerülve megkerülve lépett be a sátorba, és ott a bizottság tagjainak instruálásába kezdett, továbbá azt figyelte, hogy az érkezők miképpen szavaznak. 

A lap szerint Szabó a sátorból a bizottság egyik tagja, Varga Zoltán volt MSZP-s önkormányzati miniszter felszólítására sem volt hajlandó távozni. 

A Telex szerint Szabó vasárnap reggel a Facebook-oldalán reagált Tóth Bertalan vádjaira. A Jobbik jelöltje a közösségi oldalon azt írja, áll az etikai vizsgálat elébe, és nincs szégyellnivalója. Szabó azzal magyarázta a történteket, hogy azért tartózkodott a sátorban, mert informatikai segítséget kellett kérnie egy tagtársától, miután a választókerület egy másik településéről jelezték, hogy probléma adódott a rendszerrel. 

A politikus elismerte, hogy megsértette azt a szabályt, amely szerint a jelöltek a szavazósátor tíz méteres körzetén belül nem tartózkodhatnak, ugyanakkor azt állítja, hogy ellenfele is ugyanezt tette, amikor három méternyi távolságból fényképeket készített róla. 

“Elnézést is kérek érte, de aki jelen volt, az tudja, hogy mekkora volt a kapkodás és a feszültség, én is épp egy problémát igyekeztem megoldani, hogy ne okozzunk csalódást a választóknak. A választást természetesen nem befolyásoltam – nem is tudtam volna, hiszen nem tudtak szavazni a választópolgárok” – fogalmazott Szabó Ervin, és hozzátette: méltatlannak érzi, hogy így akarják kizárni az előválasztásból, ráadásul éppen akkor, amikor az egész ellenzéket és a demokráciát támadás érte.

Az MSZP a Jobbik pápai képviselőjelöltjét, Süle Zsoltot is kizáratná az előválasztásból, miután a Magyar Nemzet augusztus közepén beszámolt arról, hogy a politikus korábban antiszemita, rasszista bejegyzéseket tett közzé a Facebookon – írja a Telex. 

Az egyik ilyen bejegyzést 2013-ban osztotta meg, amikor a rendőrség nem engedélyezte, hogy az Élet menetével, vagyis a holokauszt áldozataira emlékező eseménnyel egyidőben a szélsőjobboldali Nemzeti Érzelmű Motorosok Adj gázt! jelszóval felvonuljanak. 

Az MSZP szombaton kezdeményezett etikai eljárás Sülével szemben, közleményük szerint azért, mert a politikus nyilatkozatai “összeegyeztethetetlenek az előválasztás elveivel”, ezért a kizárását sürgetik. Ha az Előválasztási Bizottság nem támogatja a kizárást, azt kérik, kötelezzék Sülét a bocsánatkérésre a zsidó és roma közösségekkel, illetve Dr. Steiner Pállal, az MSZP korábbi országgyűlési képviselőjével szemben, miután 2013-ban vele szemben is antiszemita megjegyzéseket tett.

Süle szerint az MSZP közleménye és kezdeményezése “hazug és aljas mocskolódás”, és azt állítja, soha nem tett olyan nyilatkozatot, ami sérthette a roma és a zsidó közösségeket, viszont többször is részt vett az ártatlan áldozatokra való megemlékezéseken. 

„Roppant érdekes, hogy az MSZP vezetése a fideszes lejáratókampányhoz csatlakozva akarja befolyásolni az előválasztás végeredményét és nem egy tiszta , becsületes küzdelemre bízza azt. Nekem tiszta a lelkiismeretem és folytatom a harcot! Így tettem az elmúlt évek minden napján és ezt teszem a következőkben is!” – fogalmazott a Jobbik jelöltje.