Sydneyben építhetik fel a világ legnagyobb hibrid fatornyát

Greenbox
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Már az építkezésnél és az épülettervezésnél is minél inkább figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat, és minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyó lakóházak, irodaházak felhúzásán ügyködnek korunk építészei.

Már az építkezésnél és az épülettervezésnél is minél inkább figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat, és minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyó lakóházak, irodaházak felhúzásán ügyködnek korunk építészei.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Az építészek az alacsony ökológiai lábnyom és a fenntarthatóság érdekében egyre inkább a fa felé fordulnak, mint építkezési alapanyag. Ez klasszikus famonstrumokban, valamint hibrid fatornyokban is megnyilvánulhat, amik közül egyre többet sikerül a világ különböző pontjain építeni. A legújabb projekt Ausztráliában fog készülni, ami a maga fajtájában a világ legnagyobbja lehet.

A Sydneyben felhúzandó irodaház tervezete alapján az Atlassian nevű szoftverfejlesztő cég vette a fejébe, hogy a világ legmagasabb hibrid fatornyát építtetik meg főhadiszállásként. Nem ők lennének ezzel az elsők, Kanadában két ékes példája is van a sajátos konstrukciónak, egyrészt a vancouveri Terrace House, valamint az Earth Tower. A kettőben az a közös, hogy mindkettőt akkor a világ legmagasabb hibrid fatornyaként kiáltották ki.

Az Atlassian új főhadiszállását a New York-i SHoP és az ausztrál BVN közösen tervezte. Az épület alapadatait tekintve nagyjából 180 méteres magasságú, összesen 40 emelet magas toronyházra érdemes számítani. Az előbb említett Earth Tower ennél akár magasabb is lehet, ugyanis a bejelentéskor esetében nem határozták meg, hány emelet lesz a végső magasság.

A szoftverfejlesztő cég vezérigazgatója szerint az új irodaházukat a fenntarthatóság és a rugalmasság szellemében fogják építeni, ami a jövő munkahelyének alappilléreit rakná le. Az alsóbb szinteken 480 ágyas turistaszállót terveznek, a többi emelet viszont csakis az Atlassian munkaerejének szállásául szolgálhat.

Az egész épületet átszövik majd a beltéri és kültéri terek, valamint a hatalmas teraszok, melynek a hangulatossági szempontokon túl a természetes szellőztetés is célja, hogy az energiaszinteket relatíve alacsonyan tudják tartani. Az energiaellátást napelemekkel fogják megoldani, és a tervek szerint 50%-kal kevesebb energiaigénye lenne, mint egy hagyományos irodaháznak.

A Sydneyben készülő projekt egyik első számú célja, hogy hatalmas munkahelyteremtés vegye kezdetét, körülbelül 25 000 új munkaerőt akarnak a projekttel bevonzani. Az építkezési munkálatok idén fognak kezdődni, és a tervek szerint 2025-re már átadásra készen lenne az Atlassian legújabb főhadiszállása. Íme néhány kép a lélegzetelállító tervekről:

Forrás: Atlassian
Forrás: Atlassian
Forrás: Atlassian
Forrás: Atlassian

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/fel-milliard-forintot-kernek-a-new-york-varosatol-75-percre-talalhato-maganszigetert/