Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Svédország Archer önjáró lövegekkel támogatja Ukrajnát

TÉMÁK:
#svédország
Fotó: Ukrán katonák az Egyesült Államokból küldött ágyúval lövik az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2023. január 9-én. MTI/AP/LIBKOS
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A svéd külügyminiszter szerint „nem az a kérdés, hogy ezeket a fegyvereket leszállítják-e, hanem az, hogy mikor”.

Tobias Billstrom külügyminiszter nemrégiben közölte, miszerint Svédország a Norvégiával közös fejlesztésű Archer önjáró lövegeket ad át Ukrajnának, hogy ezzel is támogassa az országot az orosz csapatok visszaszorításában.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Néhány újságírónak nyilatkozva hozzátette, Kijevnek több támadó fegyverre van szüksége a Nyugattól, s ehhez Stockholmnak is hozzá kell járulnia, emellett „nem az a kérdés, hogy ezeket a fegyvereket leszállítják-e, hanem az, hogy mikor”.

A svéd Expressen napilapnak adott interjújában azt is megkérdezték tőle, véleménye szerint fennáll-e a háború eszkalálódásának veszélye a döntés miatt, mire Billstrom kijelentette, hogy „éppen ellenkezőleg” – írta a Sky News.

„Túl sokáig fogtuk vissza magunkat ebben az ügyben. Nem értettük meg, hogy ha Ukrajna nem kapja meg a szükséges katonai felszerelést, amellyel győzelmet arathat, akkor a konfliktus még tovább húzódik, ami csak Vlagyimir Putyinnak kedvez”

– fogalmazott.

A Portfolio szerint az Archer önjáró löveget a kétezres évek második felében fejlesztették ki, majd 2012-ben állt szolgálatba, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy lépést tartson a gyorsan mozgó szárazföldi erőkkel.