Soha nem okozott még annyi halálesetet az alkohol, mint a járvány alatt

Illusztráció / Forrás: Pixabay
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.7 - 10:06

A hivatalos adatok szerint Angliában és Walesben a mérések kezdetek óta 2020-ban történt a legtöbb alkoholfogyasztáshoz köthető haláleset.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kimutatása szerint az alkohol több embert ölt meg 2020-ban, mint az előző 20 évben bármikor, írja a The Independent. A szám 2019-hez képest 20%-ot emelkedett, összesen 7423 haláleset volt alkoholfogyasztás az azelőtti 6209-hez képest.

A hivatal kimutatása szerint a többlet nagy része március után keletkezett, amikor a koronavírus-járvány miatt többször is lezárásokat kellett elrendelni.

A mérések 2001-es mérésétől kezdve 2019-ig az alkoholhoz köthető halálesetek száma átlagban 2,1%-kal nőtt évente, ám a 2019 és 2020 közötti emelkedéshez hasonló méretűre eddig még nem volt példa.

Az ONS az alkoholhoz köti azokat a haláleseteket, amelyeket közvetlenül annak fogyasztása okoz. A legtöbb feljegyzett halálesethez hosszan tartó alkoholizmus is társult, jegyzik meg.

6%-uk tiszta alkohol által okozott mérgezés, 10% az alkoholhasználattól kialakult mentális betegség, 80%-uk pedig alkoholfogyasztás okozta májelégtelenség miatt történt.

A kimutatás szerint a legszegényebb területeken élő férfiak sokkal nagyobb eséllyel haltak meg alkoholmérgezésben, mint a gazdagabb területeken élők. A nemek közötti arányok nem változtak számottevően, a férfiak kétszer olyan arányban hunytak el alkoholhasználat következtében, mint a nők.