A sci-fi már valóság – az amerikai légierő pusztító erőtereket tervez

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 25. - 14:23

Az amerikai légierő kutatólaboratóriuma (AFRL) speciális fegyverek tervezésébe kezdett, amelyek sokkal erősebbek lehetnek a hagyományos lőszereknél.

Az AFRL legújabb közleményéből kiderült, hogy a légierőnél semmit sem bíznak a véletlenre, és 2060-ig olyan futurisztikus fegyvereket vizionálnak, amelyekkel valóságos pokollá alakítható a nemzetközi hadszíntér.

Többek között fenntartható energiaforrásokkal működtetett gépkarabélyokról és lézerekről is szó esik, valamint egy olyan erőtérről, amelyet egy adott célpontra lehet összpontosítani, ezáltal pillanatok alatt hatástalaníthatóak az ellenfelek.

Az erőtér korántsem úgy nézhet majd ki, mint a sci-fi filmekben, ám némi hasonlóságot azért felfedezhetünk rajta. A fegyver egy esernyőszerű alakot ölthet magára, amely később célzott energianyalábokat lövellhet ki magából, ezáltal egy bizonyos sugárban elpusztíthatja a környékén tartózkodó ellenséges egységeket.

Ez a védelmi bástya rendkívül erős lehet, és még a rakéták sem tudják felsérteni, mivel az elhárítórendszer pontosságát a mesterséges intelligencia irányíthatja, így minden idők legbiztonságosabb sáncaként funkcionálhat.

Hadiipari szakemberek prognózisa szerint 2060-ra sokkal hatékonyabbá válhatnak az ilyen direkt, célzott energiarendszerek, ezért a védelmi pajzsokkal semlegesíthetőek az esetleges támadások, bár az is igaz, hogy ha atomtölteteket is bevetnének a fejlesztésében, azzal potenciális veszélyforrásként is tekinthetnénk rájuk.