Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,471 $

Scholz: a nemzetközi nyomás hatására csökkent az esélye, hogy Putyin atomot vet be

Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Sean Gallup / POOL
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Olaf Scholz meglátása szerint olyan komoly nemzetközi nyomás nehezedett az orosz elnökre közelmúltbeli nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fenyegetőzései miatt, hogy mostanra csökkent az esélye annak, hogy ténylegesen bevetné azokat.

A Sky News jelentése szerint Olaf Scholz német kancellár csütörtökön egy interjúban úgy fogalmazott, a nemzetközi nyomás hatására csökkent annak a kockázata, hogy Vlagyimir Putyin atomfegyvereket vetne be.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Ugyanakkor hangsúlyozta, “az orosz-ukrán háború változatlan brutalitással folytatódik”, hozzátéve, hogy egy “kulcsfontosságú összevető” ennek ellenére mégis megváltozott.

A Funke médiának adott interjújában Scholz kiemelte, miután a nemzetközi közösség kijelölte azt a bizonyos vörös vonalat, Oroszország is felhagyott a nukleáris fegyverek bevetésével történő fenyegetőzéssel.

Folytatni kell a párbeszédet a Kremllel

Ezt követően Scholz azt a kevésbé népszerű álláspontot hangoztatta, miszerint a rendkívül mély megosztottság ellenére is fontos, hogy folytatódjon a párbeszéd a Kremllel.

Mint ismert, szerdán Putyin közölte, növekszik a nukleáris háború kockázata, ám ezúttal azt is hozzátette, hogy “Oroszország nem őrült meg”, és saját nukleáris arzenálját mindössze védelmi célú elrettentő eszköznek tekinti.

Scholz az interjúban kiemelte, Putyinnak először le kell állítania a háborút, ezt követően pedig ő maga kész lenne arra, hogy tárgyaljon Oroszországgal az európai fegyverellenőrzésről, amit közlése szerint már a háború előtt felajánlott Putyinnak.

Végezetül kijelentette, nem ért egyet kritikusaival, mivel meglátása szerint Németország az egyik legnagyobb támogatója Ukrajnának és nem gondolja, hogy “túlzottan visszafogott” lett volna a támogatásuk az ukránok számára.