Rusvai: két hét múlva Magyarországon is megjelenhet az indiai koronavírus-mutáció

MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021.április.20 - 19:38

Rusvai Miklós szerint az eddig kidolgozott, Magyarországon is alkalmazott oltóanyagok védelmet nyújtanak a hazánk felé közeledő indiai koronavírustörzzsel szemben.

A víruskutató professzor az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, az indiai mutáció esetében a koronavírus tüskefehérjéjén két ponton történt változás, ami lényegesen nem befolyásolja a kórokozó terjedőképességét, mint ahogyan immunrendszerre gyakorolt hatása is változatlan maradt.

Rusvai Miklós úgy gondolja, az eddig használt vakcinák maximális védelmet nyújtanak az indiai covid-törzzsel szemben is, tehát nem történtek jelentős módosulások, amelyek alapján át kellene írni az oltási protokollt.

“Olyan pontokon történt a tüskefehérjén változás, ami nem érinti azokat a területeket, ahol az ellenanyagok képződnek, illetve azt sem, amivel a vírus hozzá kapcsolódik a fogékony sejtekhez. Remélem, hogy sem a terjedőképességben, sem a vakcinás védelem hatékonyságában nem látunk majd eltérést.”

Rusvai hozzátette, a molekuláris vizsgálatok szerint a tüskefehérje legfontosabb részei nem változtak, ezáltal minimális az esélye annak, hogy ne védenének a vakcinák, vagy nagyobb lenne a kórokozó fertőzőképessége.

A mutánsok rendkívül terjedőképesek, ez alól az indiai sem képez kivételt, erre jó példa, hogy Európa középső részén már kimutatták a dél-afrikai és brit variánst is, csupán a brazil törzs nem jutott el eddig a régióba.

“Az a tapasztalat, hogy amelyik mutáns Angliát eléri, átjut a kontinensre is, eljut Magyarországra is, és ez nagy valószínűséggel megtörténik az indiaival is.”

A víruskutató úgy véli, legalább két hét szükséges ahhoz, hogy Magyarországra is elérjen az indiai koronavírus-mutáció. A brit és indiai törzs együttesen nem fordul elő, ezért nehéz összehasonlítani a két covid-törzs tulajdonságait.