Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Románia javarészt már elbúcsúzott az orosz olajtól, saját megoldásokkal készül

Fotó: Olajkút a partiumi Érábrány határában naplementekor 2016. november 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 15. - 23:10

Egyes szakemberek szerint jó alternatívát jelenthet Nyugat-Afrikában és az Északi-tengeren kitermelt nyersolaj is.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2022 első 4 hónapjában 2,1 millió tonna kőolajat importált Románia, ebből közel 900 ezer tonnát Oroszországból, amely a teljes import 38 százalékát tette ki. Ez az elmúlt évek adatait tekintve az eddigi legnagyobb arány, mivel korábban 32 és 26 százalék volt.  

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Az importált üzemanyag esetében hasonló a helyzet, amelyből a romániai vásárlók 600 ezer tonnát hozattak be április végéig, 67 százalékát Oroszországból, míg korábban ez 62 és 58 százalék között változott. 

A Ziarul Financiar számításai alapján Románia teljes kőolajfogyasztásának nagyjából 20 százalékát fedezték orosz forrásból az elmúlt években, míg az üzemanyagok terén ez az arány 25 százalék volt. Idén biztosan változás lesz ilyen szempontból az OMV Petrom döntése miatt – írta a Maszol

A legnagyobb romániai kőolajipari vállalat ugyanis már hónapok óta nem vásárol orosz forrásból kőolajat, helyette Kazahsztánból szerzi be a finomítani valót, valamint az is sokat számít, hogy az ország számottevő saját kitermeléssel rendelkezik. 

Egyes szakemberek szerint a Nyugat-Afrikában és az Északi-tengeren kitermelt nyersolaj is jó alternatívát jelenthet, bár az tény, hogy nagyobb költséggel jár, emellett a Lukoil arról biztosított mindenkit, hogy nem lesznek fennakadások a szállítások terén. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.