Mégsem elég a magyar védettségi igazolvány a román határon

MTVA/Bizományosi: Róka László
not image

Borbély Fanni

2021.május.15 - 18:35

Nemrég már épp örülhettünk, hogy a nyaralás meg van oldva, ha Románia irányába tervezünk utazni, most azonban kiderült, sajnos még nem mehetünk át a határon a magyar védettségi igazolvánnyal.

Ahogy arról korábban is írtunk, az MTI közölte, hogy a román határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar is megerősítette: elismerik a magyarországi védettségi igazolványt.

A legfrissebb hírek szerint azonban sajnos Magyarországról csak azok léphetnek be Romániába, akik már legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltóanyag második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni a határon.

A fentiek hiányában két hetes karanténkötelezettség vonatkozik a Romániába vágyó utazókra, mivel a magyar védettségi kártyán csak az első oltás idejét tüntetik fel, ez viszont nem elegendő a határon való átlépéshez. Magyarország és Románia között egyelőre nem született kölcsönös beutazási megállapodás, hasonlóan a Horvátországgal kötött egyezséghez – írja a 444.hu.

A konzuli szolgálat honlapján egyértelműen fel van tüntetve, hogy a magyar védettségi igazolványt a román hatóságok nem fogadják el. Azonban még ha el is telt legalább 10 nap a második oltást követően, az oltás tényét – beleértve a második oltás dátumát – az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolásának kell tartalmaznia, és azt az igazoláson román, vagy angol nyelven is kötelesek vagyunk feltüntetni.