Rémhírterjesztés miatt vádat emeltek Gődény György ellen

YouTube/György Dr. Gődény
not image

Kulcsár Péter

2021.június.21 - 11:17

A vírustagadó gyógyszerész még novemberben tett közzé egy olyan írást, aminek tartalma alkalmas volt arra, hogy megakadályozza a covid-járvány terjedése elleni védekezés eredményességét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője, Szilágyi László elmondta, az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért egy rémhírterjesztéssel vádolt férfira, aki továbbra is kitart amellett, hogy nem követett el bűncselekményt, mivel azt állította, hogy a becsatolt cikkei a saját igazát támasztják alá.

A vádirat szerint Gődény tavaly november 25-én a dél órákban “A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját weboldalán, ami felkerült a róla elnevezett egyéb közösségi média oldalára is.

A cikkben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormány intézkedéseit pedig víruspropagandaként értelmezte, továbbá az egész védekezést hisztériának titulálta.

A kötelező viselésre elrendelt szájmaszkról azt mondta, azok károsak lehetnek az egészségesekre, mivel semmilyen védelmi szerepet sem töltenek be, helyette betegségeket okozhatnak.

A kormány 2020. november 4-én vezette be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet Magyarországon, Gődény azóta többször is felkorbácsolta a hangulatokat, megalapozatlan állításaival sokakat tévesztett meg, akik azonban nem tudták, hogy valójában álhíreket olvasnak.

Az ügyészség különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztéssel vádolja a gyógyszerészt, mely bűncselekményért a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje Gődényt.