Bandaháború tört ki egy börtönben, melybe legalább 5-en belehaltak és 39-en megsérültek

A hondurasi El Porvenir börtöne elõtt fegyveres rendõrök 2019. december 23-án, miután az elõzõ nap legalább 18 rab életébe került egy bandák közötti összecsapás a fegyintézetben. MTI/EPA/EFE/Gustavo Amador
not image

Nagy Noel

2021.június.19 - 07:14

Legalább öten életüket vesztették és tizennyolcan megsebesültek, amikor két rivális banda egymásnak esett egy hondurasi börtönben.

A konfrontáció akkor kezdődött, amikor a Barrio 18 nevű börtönbanda tagjai az intézet olyan részére léptek be, amelyet a rivális Mara Salvatrucha 13 banda tart irányítása alatt – írja az NDTV.

Az eset a Tegucigalpában található egyik legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézet, a La Tolva börtön falai mögött történt, ahol a helyi hatóságok adatai szerint legalább 1500 rab tölti büntetését.

A két rivális banda közötti konfrontáció még csütörtökön tört ki és legalább három órán keresztül tartott, többek között éles fegyver és legalább egy kézigránát is előkerült a bandaháború során.

Az eset következtében legalább öten elhunytak és 39-en megsebesültek, köztük tizenhárman súlyos állapotba kerültek – számolt be egy helyi hírtelevízió.

2019 vége óta a hondurasi börtönök hivatalosan a hadsereg irányítása alatt vannak és nagyon sokszor fordulnak elő a tegnapihoz hasonló jelenetek, hogy a rivális bűnbandák egymásnak esnek.

Még 2019 decemberébe például tizennyolc elítélt vesztette életét egy bandaháború során, három nappal később pedig tizenkilenc halálos áldozata volt egy hasonló konfliktusnak.

Hondurasnak egyébként a nemzetközi szervezetek figyelmeztetése szerint van mit javítania a börtönei helyzetén, legalább 25 olyan intézményt találtak, mely nem felel meg a nemzetközi szinteknek az élelmiszerhiány, a rossz higiéniás körülmények és a korrupció miatt.