Dollár
419,75 Ft
Euró
405,85 Ft
Font
453,14 Ft
Bitcoin
18,929 $

„Putyin egy új Szláv Birodalmat akar létrehozni, aminek ő lesz a vezetője”

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én. MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev
not image

Nagy Noel

2022. június 28. - 21:38

Jevgenyij Vilk orosz blogger szerint nem arról van szó, hogy Vlagyimir Putyin a Szovjetuniót akarja visszaállítani, ennél sokkal másabb jellegű ambíciói vannak.

Vilk a Kasparov felületére írt elemzésében fogalmazott úgy, hogy amennyiben Putyint nem sikerül legyőzni, fontos azt felismerni, hogy nem a Szovjetuniót akarja helyreállítani, hanem egy új Szláv Birodalmat akar létrehozni, aminek ő lesz a „führere”.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

A Münchenbe disszidált ellenzéki orosz blogger szerint ezt a következtetést lehet levonni Putyin viselkedéséből, ami Kazahsztánt és Ukrajnát illeti. Mint mondta, olyan új erőközpontot akar létrehozni, ami távol tartja a nyugati erőcentrumokat.

Vilk szerint azért fontos Kazahsztán példája, mert ott Putyin annak érdekében avatkozott közbe, hogy egy olyan vezetőt tartson hatalmon, aki nem enged teret a nagy nyugati befolyásnak. Mint hangsúlyozta, ha Putyin a Szovjetuniót akarná visszaállítani, szimplán annektálta volna Kazahsztánt.

A blogger szerint egyértelmű, hogy Ukrajna esetében az egész országot meg akarja hódítani, abból az okból, hogy egy új Szláv Birodalmat hozzon létre Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna háromoldalú uniójából, az ő vezetésével.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Vilk hangsúlyozta, hogy megvan a Hitlerrel a párhuzam: „Putyin nem egy orosz politikus, hanem egy jövőbeli Szláv Birodalom vezetője, amit még nem hozott létre. Hitler sem egy német politikus volt, hanem egy Árja Birodalom vezetője”.

Ha Vilknek igaza van, akkor Putyin kétsebességes befolyási övezetet képzel el: az orosz-ukrán-belorusz központi hatalmai erőközpontot, míg a körülötte lévő országokat olyan övezeteknek, ahol másnak nem lehet befolyása.

Ezzel azonban az a baj, hogy ilyen birodalmakat nem lehet csak úgy erőszakkal fenntartani, azonban Putyin csak úgy tudná ezt elérni. Ez körülbelül olyan katasztrófához vezetne, mint a Szovjetunió szétesése volt, de ezúttal lehet, hogy az Orosz Föderáció autonóm köztársaságai sem úsznák meg.