Putyin: a nyugati szankciók “provokálják ki” a globális válságot

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel
not image

Borbély Fanni

2022. május 12. - 14:58

Putyin szerint a Nyugat által Oroszországra kirótt szankciók “provokálják ki” a globális válságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtökön megtartott gazdasági kérdésekkel foglalkozó találkozón közölte, szerinte a Nyugat által Oroszországra kivetett szankciók “provokálják ki” a globális válságot.

Putyin heves reakciójában kijelentette, a szankciók “szerzői rövidlátók, felfújják a politikai ambíciókat és a ruszofóbia vezérli őket”, hangsúlyozva, hogy “egyre nagyobb mértékben sújtják saját nemzeti érdekeiket, saját gazdaságukat és polgáraik jólétét”.

Szerinte az európai infláció növekedése is az ő meglátásait támasztja alá, hozzátéve, hogy “a Nyugat szankciókkal kapcsolatos megszállottsága” és annak folytatása “elkerülhetetlen módon a legnehezebb és legmegoldhatatlanabb következményekhez” vezet mind az EU, mind pedig a világ legszegényebb országai számára – idézte a CNN.

Putyin szerint “a felelősség teljes mértékben a nyugati országok elitjét terheli”, akik az orosz elnök szerint “készek feláldozni a világ többi részét, hogy bebiztosítsák globális dominanciájukat”. Putyin ezt követően azt állította, hogy Oroszország képes megbirkózni a Nyugat által kivetett szankciókkal és az ezzel kapcsolatos kihívásokkal, azt állítva, hogy Oroszországban lassulásnak indult az infláció.