Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Két tábornokának is Oroszország legrangosabb kitüntetését adományozza Putyin

Moszkva, 2022. május 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Államtanács ülésén a moszkvai Kremlben 2022. május 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Bense Róbert

2022. július 7. - 02:49

A de facto Luhanszki Népköztársaság „felszabadításáért” kapják.

Az orosz elnök hétfőn írta alá azt a rendeletet, mellyel az Oroszország Hőse címet adományozza Alekszandr Lapin vezérezredesnek és Alekszandr Abacsev vezérőrnagynak, akik részt vettek a luhanszki területek „felszabadításában”.

Mint ahogy a hivatalos dokumentumban is szerepel, a kitüntetést „a katonai kötelesség teljesítése során tanúsított bátorságukért és hősiességükért” kapják – számolt be róla az orosz TASZSZ hírügynökség.

Szergej Sojgu védelmi miniszter vasárnap tájékoztatta Putyint a „Luhanszki Népköztársaság” felszabadításáról, aki a hétfői találkozó alkalmával gratulált az orosz katonáknak, és azt kérte Sojgutól, hogy javasoljon olyan személyeket, akik kiemelkedő szerepet játszottak a harci cselekményekben.

Korábban Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy a Lapin parancsnoksága alatt álló csapatok a déli csoporttal együtt körülzárták az egyik kulcsfontosságú helyszínt, Liszicsanszk városát.

Konaszenkov később kiemelte, hogy a sikeres offenzíva eredményeként a csapatok elfoglalták Verhnekamenka, Zolotarevka, Belogorovka településeket, elérték a Sziverszkij Donyeck folyót, majd a déli erőcsoporttal közösen lezárták a bekerítést.