Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Pörög a fővárosi ingatlanpiac, harmadával több új lakást adtak át tavalyhoz képest

Fotó: Unsplash/Tierra Mallorca
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A budapesti ingatlanpiac nagy lendületet vett idén, az előző év azonos időszakához képest ugyanis az idei első negyedévben harmadával több új lakás került átadásra.

Az eladásra kínált új lakások és házak iránti kereslet jelentősen megnövekedett, az érdeklődők száma pedig 163 százalékkal haladta meg a tavalyit, de még a két évvel korábbi tendenciához képest is 61 százalékos emelkedés történt. A kereslet mellett a kínálat is bővült, ugyanis az új ingatlanok választéka tavalyhoz képest 65 százalékkal emelkedett, a 2019-es adatokhoz képest pedig megduplázódott.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Habár a budapesti lakásépítési kedv némiképp csökkent, a fővároson kívüli építkezési kedv jelentősen megugrott: a megyeszékhelyeken 77 százalékkal, a városokban és községekben pedig 82 és 84 százalékkal ugrott meg a kiadott engedélyek mennyisége.

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint mindez „a 2021-ben kibővített otthonteremtési támogatásoknak és a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhető, amely alapján újlakás-dömpingre van kilátás a következő években. A lakásépítések olyan pályára álltak, aminek köszönhetően az évtized közepére Magyarországon akár évi 35-40 ezer új lakóingatlant adhatnak át”.

Az új építésű ingatlanok iránti érdeklődés jelentősen megnövekedett, idén 163 százalékkal többen kerestek új építésű ingatlant a tavalyi adatokhoz képest, mely egy igen jó arány a koronavírus-járvány alatt, hiszen a 2019-es adatokhoz mérve is 61 százalékos növekedést tapasztalhattunk a piacon.

A koronavírus-járvány alatt meghozott korlátozó intézkedések egyik legfőbb pontja a karantén volt, vagyis az izoláció, melynek okán egyre többen keresnek kertes házat, jellemzően a Kádár-kockák iránti érdeklődés mutatott kimagasló arányt idén. A kertes házak iránti érdeklődés idén 270 százalékos emelkedést mutatott az előző évhez képest, a növekedés pedig azért is látványos, mert 2019-hez képest is 144 százalékkal többen érdeklődtek kertes házak iránt.

Az ingatlan.com elemzése alapján áprilisban a budapesti új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 903 ezer forint volt, míg a megyeszékhelyek közül Debrecenben 664 ezer forintba került az eladásra kínált új lakóingatlanok négyzetmétere, Pécsen ugyanez 646 ezer forintot, Kecskeméten 623 ezer forintot, Győrben pedig 518 ezer forintot jelentett.