Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Polgári engedetlenség Budaörsön: sem érettségit, sem órát nem tartanak a tanárok

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. június 9. - 12:55

Az Illyés Gyula Gimnázium tanárai nem láttak más lehetőséget, ezért meglépték, hogy sem az érettségit, sem pedig az órákat nem tartják meg.

Az Illyés Gyula Gimnázium tanárai csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben osztották meg, hogy úgy látják, már nem maradt más választásuk, miután a kormány minden jogszabályi lehetőségüket elvágta, a megbecsülés a mai napig várat magára, munkájukat pedig napról napra nehezebb körülmények között kénytelenek végezni.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Bejegyzésükben részletezték, hogy a polgári engedetlenség részeként megtagadják a tanórák, valamint az érettségiztetés megtartását, valamint minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programtól távol maradnak, de az adminisztratív tevékenységeket is felfüggesztik – például naplóvezetés és bizonyítvány hitelesítés.

“Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja.

Az a rendszer, amely a tanári pályavállalást a fiatalok számára ellehetetleníti, minden magyar rosszakarója. Az a rendszer, amely a tanárokat megalázza, kizsigereli, szegénységbe taszítja, a valósággal és az igazsággal kapcsolatban félrevezeti a polgárokat, sőt nem áll távol tőle, hogy akár szembe is fordítsa a társadalmat a tanárokkal, nyilvánvalóan nem szolgálja a nemzet érdekeit.

Az Illyés alulírott tanárai ebben a véleményben osztozva követelik a kormánytól, hogy gyökeresen változtasson a tanárokkal szembeni politikáján, és kezdje el helyrehozni az oktatási rendszerben eddig okozott károkat. Az oktatás nemzeti ügy, a károkozás benne hosszú évtizedekre kihathat és generációk életét rombolhatja. Sürgős cselekvésre van szükség, amihez a társadalom támogatását kérjük!”

– írták a bejegyzésben.

Kiemelték, akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kormány gyökeres változtatásokat eszközöljön a pedagógusokat érintő politikáján, s kezdje el a rendszer helyreállítását. Úgy érzik, a polgári engedetlenségen túl már nincs más lehetőségük, hiszen Novák Katalin köztársasági elnök május végén aláírta pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvénymódosítást, ráadásul nem sokkal korábban Pintér Sándor belügyminiszter, aki már az oktatásért felelős miniszter is, közölte, hogy a tanárok polgári engedetlenségét “fegyelmi kérdésnek tekinti”.