Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Penész miatt halt meg egy kisfiú, szigorúbban ellenőriznék a bérbeadókat

Fotó: Unsplash/iese kobaladze
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Awaab Ishak légzőszervi betegségben vesztette életét, miután elterjedt a penész a lakásban, ahol szüleivel élt, ám hiába jelezték a tulajdonosnak, semmit sem tett az ügyben.

Az Independent számolt be arról, hogy az elhunyt kisfiú szülei most egy új törvényt követelnek fiuk nevében, felhívva a figyelmet arra, hogy a bérbeadóknak kötelességük intézkedni ilyen esetekben, nem úgy, ahogy az ő bérbeadójuk tette.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Gareth Swarbrick, a Rochdale Boroughwide Housing lakásszövetkezet vezetője az elmúlt években több panaszt is kapott a gyermek szüleitől a penész miatt, ám a vezető nem tett semmit, a kisfiú pedig végül 2020 decemberében légzőszervi betegségben meghalt.

A halottkém megállapította, hogy a gyermek halálát a hosszú időn át tartó penésznek való kitettség okozta abban a lakásban, ahol szüleivel élt a manchesteri Rochdale-ben. Swarbick még a gyermek halála után sem volt hajlandó lemondani a lakásszövetkezet vezetői posztjáról, sőt, a testület igazgatótanácsa kezdetben még támogatta is őt.

Szombaton kiadott nyilatkozatában azonban az RBH igazgatótanácsa bejelentette, hogy az igazgatótanács úgy határozott, Gareth Swarbricket azonnali hatállyal meneszti az RBH vezérigazgatói posztjáról.

Az elhunyt gyermek családjának ügyvédje üdvözölte a lépést, ám csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy csak most született meg a döntés, főként annak fényében, hogy az RBH is tisztában volt a történtekkel.

Az ügyvéd a családdal együtt most azt akarja elérni, hogy alapjaiban változtassák meg a bérbeadókra vonatkozó szabályokat, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen tragédia. Azt akarják, hogy hozzanak szigorúbb törvényeket, a kormány pedig garantálja, hogy ha egy bérlő panasszal él, a bérbeadó kezelje a problémáját, belátható időn belül.