Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

A Paksi Atomerőmű bővítése „Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szoros kapcsolatának bizonyítéka”

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Czinder Tímea

2022. augusztus 29. - 17:14

A londoni hírügynökség is hírt adott az újonnan engedélyezett két új reaktorról, amelyet egy 2014-es szerződés értelmében az orosz Roszatom fog megépíteni.

A Reuters is beszámolt arról a hírről, miszerint a magyar nukleáris szabályozó hatóság építési engedélyt adott a Paksi Atomerőmű két új reaktorára, amelyet a Budapest és Moszkva között 2014-ben aláírt szerződés értelmében az orosz Roszatom épít.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

A súlyos késedelem ellenére a Roszatomnak pályázat nélkül odaítélt projectet gyakran emlegették az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti szoros kapcsolat bizonyítékaként.

Az Országos Atomenergia Hivatal csütörtökön késő délután tette közzé honlapján, hogy a meglévő, orosz építésű, 2 gigawattos erőmű további két reaktorral bővülhet, az további engedélyek megszerzésétől függően.

Magyarország két orosz gyártmányú, egyenként 1,2 gigawatt teljesítményű VVER reaktorral tervezi bővíteni Paksot, amelyek terve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata szerint Magyarország stratégiai érdekeit szolgálja.

A paksi létesítményben jelenleg 4 orosz gyártmányú, mintegy 2 000 megawatt összteljesítményű kisméretű VVER 440-es reaktor található, amelyek 1982 és 1987 között kezdték meg működésüket.