Őrült mérkőzést játszott a Bayern München és a PSG, a Chelsea csendben nyert

München, 2021. április 7. Marquinhos, a Paris Saint-Germain játékosa (b2) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Bayern München ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott Bayern München - Paris Saint-Germain első mérkőzésen Münchenben 2021. április 7-én. MTI/EPA/Lukas Barth
not image

Nagy Noel

2021.április.7 - 22:55

Egészen fenomenális mérkőzésen verte meg a Paris Saint-Germain a Bayern München csapatát, miközben a Chelsea csendes győzelmet aratott az FC Porto otthonában.

Rendkívül izgalmasnak ígérkezett a mai játéknap is a Bajnokok Ligájában, ahol a tavalyi döntő párosítása ismétlődött meg a Bayern München – Paris Saint-Germain formájában, míg a másik mérkőzésen a Juventust meglepetésre kiejtő FC Porto fogadta a Thomas Tüchel-vezette Chelsea csapatát.

Óriási izgalmakat hozott a Bayern München – PSG mérkőzés, ahol gyakorlatilag egy másodpercre nem unatkozhattak a futball szerelmesei. A németek Chuopo-Moting révén már a harmadik percben szereztek egy kapufát, előtte pedig Keylor Navas mutatott be egy hatalmas védést Hernández lövése után.

A harmadik percben ezt követően egy gyönyörű támadást vezetett a Paris Saint-Germain; amely már a mérkőzés rendkívül korai szakaszában gólban mutatkozott meg: Neymar rafinált passzát követően Kylian Mbappé lőtt kapura, amelyet Manuel Neuer egy szerencsétlen mozdulattal bevédett, így a franciák szerezték meg a vezetést.

Ezt követően nagyon gyorssá váltak az események, folyamatosak voltak a támadások, gyönyörűen játszottak a felek. Egyértelműen látszódott, hogy a Bayern München megy az eredmény után, ugyanis folyamatosan próbálkoztak lövésekkel, a huszadik perc után például már 10 kapura lövés szerepelt a nevük mellett.

A 26. percben óriási lehetőség elé jutott a Bayern München, Kimmich szögletét Chuopo-Moting nem találta el jól néhány méterre a kapu előtt. A bajorok helyzetkihasználását a PSG a 28. percben ismét büntette: Neymar hatalmas passzt adott baloldalról Marquinhos számára, aki a tizenhatoson belül értékesítette is az adódott lehetőséget.

Ezt követően meglepő cserehullám indult el a mérkőzés első félidejében, ugyanis előbb a gólszerző Marquinhost kellett lecserélni, aki helyére Ander Herrera érkezett, majd két perccel később – látszólag nem sérülés miatt, hanem taktikai okokból – Alphonso Davies is érkezett Goretzka helyére.

A 37. percben felcsillant a remény a Bayern szurkolók előtt ugyanis a párizsiak védelme elaludt, Pavard jobboldalról érkező beadását nem tudták levédekezni rendesen, így a Lewandowskit helyettesítő Chuopo-Moting megszerezte a Bayern szépítő gólját. Öt perccel később a Bayern újabb cseréhez folyamodott, a megsérült Niklas Süle helyére Jerome Boateng lépett.

A második félidő hasonló izgalmakkal indult, mint ahogyan az első zajlott, folyamatosak voltak a kísérletek, főleg a Bayern München részéről. Ez végül a 60. percben manifesztálódott az egyenlítő gólban, Kimmich beadását követően ugyanis Thomas Müller tudott Navas kapujába fejelni, visszahozva a németeket ezzel a meccsbe.

Nem örülhetett ugyanakkor sokáig a Bayern München, ugyanis a párizsiak ismét nem hibázták el az előttük adódott lehetőséget. Kylian Mbappé kapta meg előnyös helyzetben a labdát, majd egy kisebb cselhullámot követően a kapu elé került és a rövidsarokba be is vágta a labdát, így ismételten vezetést szerzett a Paris Saint-Germain.

A mérkőzés ezt követően picit lassabb tempóra váltott, egyértelműen látszódott, hogy az őrült tempóban elkezdtek kifáradni a felek. A 86. percben előbb David Alabának, majd két perccel később Thomas Müllernek volt még helyzete a párizsiak kapuja előtt, ám egyikből sem sikerült találatot szerezni.

A mérkőzésen ezt követően nem született gól, így a párzsiak 3-2-es győzelmet arattak a Bayern München ellen. A mérkőzés őrült tempóját mutatja, hogy a bajorok 30 (!!) alkalommal lőttek kapura, míg a PSG csak hatszor, csak a franciáknak jobbnak bizonyult a helyzetkihasználása.

Az FC Porto – Chelsea mérkőzés ehhez képest fékezett habzású volt, nem rendeztek akkora tűzijátékot a felek. Az első tényleges lövésig a 12. percig kellett várni, amikor Uribe lőtt kapásból a Chelsea kapujára és nem is sokkal tévesztette el azt. Ezt követően főként veszélytelen szögletek követték egymást, az első valós eseményig a 32. percig kellett várni.

Chelsea először jutott valós lehetőséghez a mérkőzésen és ezt azon nyomban ki is használták. Mason Mount mutatott be egy remek kapura fordulást Jorginho passzát követően, majd értékesítette is a helyzetét, a kapu jobb alsó sarkába lőve vezetésbe rúgta a londoniakat.

Ahogy szokták ilyen helyzetekben mondani, inkább taktikai csata zajlott a két fél között, jelentősebb helyzetek hosszú ideig nem alakultak ki. Wernernek és Maregának is volt 1-1 helyzete a második félidő elején, de igazán egyik sem bizonyult veszélyesnek.

A 60. percben volt egy jelentősebb esemény a mérkőzésen, ugyanis a portugálok kapusa, Agustín Marchesin hibázott, a londoniak távoli lövését Timo Werner elé ütötte, aki továbbadta Kai Havertznek a labdát, a Porto védői azonban szinte csodával határos módon menteni tudták a helyzetet.

A 84. percben aztán beindultak az események újra, Cristian Pulisic emelte kapufára a Chelsea támadását. Egy percet kellett várni arra, hogy végül meglegyen a második londoni gól, Ben Chilwell csent el egy rosszul átvett portói labdát, amelyet előbb eltolt Marchesin mellett, majd be is lőtte, 0-2-re módosítva ezzel az állást és egyben végeredményt.

Ezzel a Paris Saint-Germain egy egészen őrült mérkőzésen, 3-2-re győzött a Bayern München otthonában, fontos idegenbeli győzelmet szerezve, miközben a Chelsea szintén idegenben, 2-0-ra győzött a Porto ellen, amely mindkét győztes csapat szemszögéből előny.