Clouds
21 Budapest
Dollár
355,74 Ft
Euró
387,18 Ft
Font
437,27 Ft
Bitcoin
27,390 $

Az ország- és vármegyebérlet kevés ahhoz, hogy többen is lerakják az autót

TÉMÁK:
#autósok
Fotó: A veszprémi vasútállomás a felújításról tartott sajtótájékoztató napján, 2023. február 2-án. MTI/Bodnár Boglárka
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Szalay Áron szerint ez nem a jegyárak miatt van, hanem azért, mert ritkán, nehezen megjegyezhető menetrend alapján járnak a járatok, vagy nagyon sokat kell várni átszálláskor.

Szalay Áron, a Közlekedő Tömeg Egyesület alapító tagja szerint a májustól létrejövő ország- és vármegye bérlet előrelépésnek mondható, hiszen 3 éve még több tucat regionális vasútvonal bezárása volt tervben.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Majd hozzátette, a dolog rendben van, amennyiben a kormány vállalja, hogy kipótolja, ha az alacsonyabb jegyárak miatt esetlegesen kevesebb bevétel folyik be a közlekedési cégekhez, ám ha később épp erre hivatkozva szüntetnek meg járatokat, az elfogadhatatlan.

Kiemelte, ez még így is kevés ahhoz, hogy az emberek a tömegközlekedést válasszák az autó helyett, ám ez nem a jegyárak miatt van, hanem azért, mert ritkán, nehezen megjegyezhető menetrend alapján járnak a járatok, vagy nagyon sokat kell várni átszálláskor.

Véleménye szerint az egész országban sűrű, ütemes menetrendre van szükség, ám nemcsak a nagyvárosok közvetlen környezetében, hanem lehetőleg minden települést elérve, illetve olyan jegyekre és bérletekre, amelyek a helyközi és helyi járatokra is érvényesek.

Április végétől már kapható

Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője hozzátette, az ország- és vármegye bérlet nagyon erős érv a közösségi közlekedés mellett, ezért bíznak benne, hogy még többen esélyt adnak majd a dolognak azok közül, akik eddig csak kocsival jártak – írta az Infostart.

Kifejtette, a bérletek a megszokott módon, már április végétől elővételben is megvásárolhatók, de a MÁV-applikációban is, ami 24 órán át elérhető. Ezenkívül a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV pénztárainál, a MÁV-Start jegykiadó automatáinál, illetve a Volánbuszok fedélzetén.

A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba kerül, de ha át kell lépnünk egy megyehatárt, akkor már az országbérletet érdemes vásárolni, ami 18 900 forint. A diákok igénybe vehetik a 90%-os kedvezményüket, így nekik 945 forintot kell fizetniük, az országbérletért pedig 1890 forintot.