Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Oroszország hatalmas mennyiségű gázt éget el, miközben az energiaárak az egekbe szöknek

Fotó: Cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására épített terminál a lengyelországi Swinoujsciéban 2022. április 27-én. A Gazprom orosz gázipari holding ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidõn belül. MTI/EPA/PAP/Marcin Bielecki

Czinder Tímea

2022. augusztus 27. - 18:06

Becslések szerint napi 8,4 millió angol font – azaz több mint 40 milliárd forint értékű – cseppfolyósított gáz válik füstté, amit Moszkva korábban Németországba exportált volna.

A BBC News a Rystad Energy elemzésére hivatkozva arról számolt be, hogy hatalmas mennyiségű, becslések szerint 8,4 millió angol font értékű gázt égetnek el naponta egy Oroszország és Finnország határa közelében fekvő üzemben – olvasható a The Guardian cikkében.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

A Szentpétervártól északnyugatra, Portovayában található új cseppfolyósított földgáz (LNG) üzem olyan mennyiségű szén-dioxidot és kormot termel, hogy az a tudósokat is aggodalommal tölti el. Az üzem a Németországba gázt szállító Északi Áramlat 1 elején található egy kompresszorállomás közelében.

Finn állampolgárok nyár elején arról számoltak be, hogy hatalmas lángot láttak, a kutatók pedig a létesítményből származó hő jelentős növekedéséről számoltak be. Míg a gázfáklyázás az iparban megszokott folyamat, a szakemberek szerint az üzemben a gázégetés mértéke példátlan.

„Soha nem látam még ennyire fellángolni egy LNG-üzemet. Június közepén láttunk egy hatalmas csúcsot, ami azóta sem múlt el. Rendellenesen magas maradt”

– nyilatkozta Dr. Jessica McCarty, az Ohio állambeli Miami Egyetem műholdadat-szakértője.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.