Dollár
424,18 Ft
Euró
413,23 Ft
Font
462,44 Ft
Bitcoin
19,514 $

Felfüggesztették az orosz sakknagymestert, mert támogatta Oroszországot

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. március 22. - 08:23

Szergej Karjakin orosz sakknagymester hat hónapig nem állhat ki nemzetközi versenyen. 

A Nemzetközi Sakkszövetség bejelentette, hogy Szergej Karjakin orosz sakknagymestert hat hónapra felfüggesztették a versenyeken való részvételtől, mivel nyilvánosan támogatta az ukrajnai háborút. 

Soron kívül Bangladesi kompkatasztrófa: 66 főre emelkedett a halálos áldozatok száma

Szergej Karjakint bűnösnek találták a FIDE etikai kódexe 2.2.10. cikkének megsértésében, és hat hónapos, egész világra kiterjedő eltiltásra ítélték, amely a határozat keltétől, 2022. március 21-től kezdődően hat hónapra szól, ezért nem vehet részt játékosként a FIDE által minősített sakkversenyeken“ – idézi a közleményt a Sky News. 

Hozzátették, hogy a 32 éves játékosnak az „Ukrajnában zajló katonai konfliktussal“ kapcsolatos megjegyzései „jelentős számú reakciót váltottak ki a közösségi médiában és máshol“.

„Jelentős a valószínűsége annak is, hogy ezek a kijelentések személyesen Szergej Karjakin jó hírnevét is károsítják“ – zárul a közlemény.

A 32 éves Karjakin vasárnap a közösségi médiában nyílt levelet tett közzé Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben nyilvánosan kiállt Oroszország háborúja mellett, és kijelentette, hogy országa „Ukrajna demilitarizálásáért és nácimentesítéséért harcol az uralkodó rezsimmel szemben, amely politikai céljai és ambíciói érdekében egész Európa és hazánk biztonságát veszélyezteti“. 

Karjakinnak többen megkérdőjelezték a származását, ugyanis a 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten született, amely 1954-ben került Ukrajnához, de ő orosz színekben versenyez, és orosznak is vallja magát. 

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja