Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Hajóelhárító rakéták találtak el egy kilencemeletes ukrán lakóházat

Fotó: EPA/STRINGER

Czinder Tímea

2022. július 5. - 03:48

Zelenszkij ukrán elnök szerint szándékos és közvetlen orosz terrorról van szó, nem pedig véletlenről.

Péntek hajnalban orosz légicsapás ért egy lakónegyedet az odesszai kikötő közelében, a támadás során pedig 21 ember vesztette életét. Irina Venediktova ukrán főügyész arról tájékoztatott, a nyomozók összegyűjtötték a rakéták darabjait a Serhiivka városban összeomlott lakóház romjai közül.

Hozzátette, a szakemberek méréseket is végeztek, hogy meghatározzák a fegyverek röppályáját, és azonosítsák „a konkrét személyeket, akik vétkesek ebben a szörnyű háborús bűnben” – olvasható az Independent cikkében.

Egy helyi lakos arról számolt be, éppen teát főzött a konyhában, amikor hajnali 1 órakor egy robbanás kitárta az ajtókat. Először azt hitte, egy propángáztartály robbant fel, és kihívta a férjét a konyhába.

„És pontosan akkor a fények kialudtak és ez egy rémálom volt. Ketten ott voltunk a konyhában, az üvegdarabok pedig repültek, minden repült”

– idézte fel a nő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a három hajóelhárító rakéta „egy közönséges lakóépületre, egy kilencemeletes házra” csapott le, amelyben körülbelül 160 ember lakott. Elmondása szerint a pénteki támadás áldozatai között volt egy tengerparti kempingben megszálló család négy tagja is.

„Hangsúlyozom: ez szándékos, közvetlen orosz terror, és nem valami hiba vagy véletlen rakétacsapás”

– tette hozzá az ukrán vezető.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.