Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Németország hatalmi játszmával vádolja Moszkvát a gázellátás csökkentése miatt

Fotó: LuisLimaJr / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 28. - 06:38

Az egyik turbina műszaki állapota miatt még tovább csökken az orosz gázszállítás mennyisége, Németország szerint ez azonban ürügy, és Moszkva az erejét fitogtatja.

Ahogyan azt a két nappal ezelőtt bejelentette, szerdától a Gazprom napi 33 millió köbméterre korlátozta az Északi Áramlat 1-en keresztüli gázáramlást; ez a vezeték teljes kapacitásának mintegy 20 százaléka, egyben annak a mennyiségnek a fele, amelyet a múlt heti 10 napos karbantartás utáni üzembehelyezése óta szállított.

Soron kívül Lukasenka iskolásokat mozgósítana az alma és a burgonya betakarítására 

Az északkelet-németországi Lubmin gázátadó állomás hálózati adatai szerint reggel 8 és 9 óra között mindössze 17 millió kilowattóra gáz érkezett, szemben a reggel 6 és 7 közötti több mint 27 millió kilowattórával – olvasható a The Guardian cikkében.

Közben az olasz Eni energetikai nagyvállalat is közölte, hogy a Gazprom tájékoztatása szerint szerdán csak „körülbelül 27 millió köbméter” földgázt kap, ami jelentősen kevesebb, mint az elmúlt napokban érkező 34 millió köbméter.

Az orosz energiaóriás magyarázata szerint a szállítást azért kellett csökkenteni, mert az utolsó két működő turbina egyikét le kellett állítani a motor műszaki állapota miatt, ezt az érvet azonban a német kormány kitalált ürügyként utasította el.

„A turbina ott van, szervizelve lett. Pillanatnyilag nem tartják be a szállítási szerződéseket. Amit látunk, az valójában hatalmi játszma, és mi nem fogunk meghunyászkodni”

– nyilatkozta Christiane Hoffmann kormányszóvivő Berlinben.

A Kreml szóvivője az európai szankciókat okolta az ellátás hiányáért, mondván, a technikai eszközök karbantartását rendkívül megnehezítették az Európa által elfogadott korlátozások.

„A Gazprom megbízható partnerként teljesítette és teljesíti kötelezettségeit… de nem képes garantálni a gázszivattyúzást, ha az importált berendezéseket az európai szankciók miatt nem lehet karban tartani”

– mondta Dmitrij Peszkov.

Kedden az Eugas bejelentette, többletkapacitást foglal le a Szlovákián és Ukrajnán áthaladó Transgas vezetékhez, ami azt a reményt ébresztette Németországban, hogy a Gazprom más szállítási útvonalon kívánja pótolni a kieső mennyiséget, szerdán azonban nem érkezett jelentés a Transgason folyó szállítások növekedéséről.

„A Transgasnak rengeteg szabad kapacitása van. Ha Oroszország valóban Európába akarná szállítani a gázt, könnyen átirányíthatná Szlovákián keresztül. Ez ugyanakkor magasabb tranzitdíjat jelentene Ukrajnának is”

– mondta Andreas Schröder, az ICIS piacelemző energiaszakértője.

A Fehéroroszországon és Lengyelországon áthaladó Jamal vezetéken a szankciók miatt már májusban megszűnt az orosz gáz szállítás.

Kedden az Európai Unió 27 tagállama – Magyarországot kivéve – támogatta a javaslatot, amely a gázfelhasználás 15 százalékos önkéntes csökkentését irányozza elő a téli időszakban, és ami könnyen kötelezővé válhat, ha a Kreml elrendeli az európai gázellátás teljes leállítását.

A miniszterek megállapodtak a szigetországok opt-outjáról és az európai gázhálózathoz kevéssé csatlakozó országok esetleges kizárásáról, ami tompítja az összhatást egy teljes körű gázválság esetén, az orosz gázra nagy mértékben támaszkodó Németországnak azonban várhatóan jobban kell takarékoskodnia, hogy a blokk elérje célját.

Klaus Müller, a német közműhálózat vezetője kijelentette, Németországnak kevesebb gázt kell fogyasztania, irreális lenne ugyanis arra számítani, hogy a gázszállítás az Északi Áramlat 1 kapacitásának 40 százalékán fog folytatódni.

Hozzátette, az ország már most is jelentősen csökkentette gázhasználatát, részben a tavaszi és nyári meleg hőmérséklet miatt; a háztartások és az ipar a szokásosnál 5-7 százalékkal fogyasztott kevesebbet. Ősszel azonban megváltozik a helyzet, az ország fűtése ugyanis erősen támaszkodik a gázra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.