„Háborús bűnök bizonyítékainak archiválására” kérték a közösségi médiás oldalakat

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 13. - 21:29

Az érintett tartalmak az állítólagos orosz háborús bűnök kivizsgálásnak ügyében nyújthatnak segítséget az illetékes hatóságoknak.

A YouTube-ot, a TikTokot, a Twittert és a Facebookot is arra kérték, hogy archiválják azokat a tartalmakat, amelyek bizonyítékként szolgálhatnak az oroszok által Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények ügyében.

Az NBC News beszámolója szerint négy magas rangú amerikai kongresszusi képviselő hivatalos levelet küldött a cégek vezérigazgatóinak, amelyben arra kérték a Metát, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy „megjelölje és megőrizze” ezen tartalmakat, amelyek potenciális bizonyítékok lehetnek.

Ukrajna főügyésze, Irina Venediktova a hét elején nyilvánosságra hozta, miszerint hivatala vádat emelt egy fogságba esett orosz katona, a 21 éves Vagyim Sjisjimarin őrmester ellen, aki 15 év börtöntüntetést is kaphat.

A Sky News cikkéből kiderül, miszerint a férfit azzal vádolják, hogy februárban, négy nappal a háború kitörése után egy autó ablakán keresztül lőtt le egy fegyvertelen 62 éves civilt, aki az északkeleti Csupakhivka faluban kerékpározott.