Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Az orosz bíróság bűnösnek találta az amerikai sztárt, Brittney Grinert, 9 évet kapott

Fotó: Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének tárgyalásán a Moszkva szomszédságában fekvő Khimkiben 2022. július 26-án. Grinert öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban kábítószer-birtoklásáért. A Phoenix Mercury valamikori játékosát röviddel az ukrajnai háború előtt, február 17-én állították meg egy oroszországi repülőtéren, és nem sokkal később meg is vádolták kannabiszolaj szállításával. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a kosaras ellen, akire 5-10 év szabadságvesztés is kiszabható. MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 4. - 17:23

Bűnösnek mondta ki az orosz bíróság Brittney Grinert, aki hosszú hetek óta Oroszországban tartózkodik az ügye miatt.

A 31 éves olimpiai aranyérmes sportolót egy moszkvai repülőtéren tartóztatták le, és az ügyészek azzal vádolták, hogy kevesebb, mint egy gramm kannabiszolajat próbált becsempészni az országba a poggyászában.

Griner csütörtökön a bíróság előtt azt mondta, soha nem akart senkit sem bántani, és soha nem akarta veszélyebe sodorni az orosz lakosságot, illetve nem akarta megszegni a helyi törvényeket. Hozzátette, egy őszinte hibát követett el, és reméli, hogy az ítélettel nem lesz vége az ottani életének.

Tudja, hogy az USA és Oroszország nem túl jó viszonya miatt mindenki a politikát látja ebben az ügyben, de reméli, mindez távol áll a tárgyalóteremtől. Kiemelte, nem szándékában semmilyen orosz törvényt megszegni, de az elmúlt hónapban bűnösnek vallotta magát a kábítószerrel kapcsolatos vádakban, ami az ügyvédei szerint egy kísérlet volt arra, hogy felelősséget vállaljon és enyhítést kapjon – írja a CNN.

A csütörtöki záróbeszéd alatt az ügyész 9,5 év börtönbüntetést kért a sztárra. Griner védői pedig azzal érveltek, hogy a sportoló soha nem használt marihuánát Oroszországban, és nem is állt szándékában ezt megtenni. Az orosz bíróság bűnösnek találta kábítószer-csempészésben.

Az ügyben érintett orosz bíróság 9 év börtönbüntetésre ítélte, és 1 millió rubel megfizetésére kötelezte, ami nagyjából 16 400 dollárnak felel meg. A bíróság közölte, a döntés meghozatalakor figyelembe vette a sportoló bűnösségének részleges bevallását, a tette miatti megbánását, az egészségügyi állapotát, illetve a jótékonysági tevékenységeit.

Griner ügyvédei azzal érveltek, hogy az orvosi marihuánát kizárólag odahaza, Arizonában használta, ahol ez legális, és csak nagyon ritkán tette ezt meg a sportesemények közötti rövid időszakokban, illetve nyaraláskor, kizárólag orvosi utasításra a sportsérülésekből eredő súlyos fájdalmai miatt.

Joe Biden amerikai elnök is reagált az ítéletet követően, amit elfogadhatatlannak nevezett. Szerinte ez egy újabb emlékeztető arra, amit a világ mér eddig is tudott, miszerint Oroszország jogtalanul tartja fogva a sportolót. Nemcsak elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet, hanem egyúttal felszólította Oroszországot, engedje szabadon Grinert, hogy a párjával, a szeretteivel, a barátaival és a csapattársaival lehessen. Biden megerősítette, az amerikai kormány továbbra is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy szabadon engedjék a sztárt és Paul Whelan-t, majd biztonságban hazatérhessenek.

A CNN azt írja, hogy az USA jelentős ajánlatot tett Oroszországnak, amit maga a kormányzat nevezett annak. Az ajánlat részeként az elítélt orosz fegyverkereskedő, Victor Bout visszakerülhetne a hazájába. Az amerikai kormány igyekszik nyomást gyakorolni az oroszokra, hogy fogadják el az ajánlatukat, így közel sem biztos, hogy Griner ülni fog, de maga a folyamat még eltarthat egy ideig. Egy tisztviselő ennek kapcsán azt mondta, most Oroszország térfelén patton a labda, végső soron rajtuk múlik, hogy milyen gyorsan akarnak lépni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.