Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Olaszországi minták alapján elképzelhető, hogy már az első kínai esetek előtt is terjedt a koronavírus Európában

Fotó: Unsplash/National Cancer Institute
not image

Kornis Vivien

2021. július 24. - 11:52

Vérminták újbóli vizsgálata alapján a koronavírus már 2019 októberében keringhetett Olaszországban, két hónappal azelőtt, hogy Kína először figyelmeztette volna a világot a SARS-CoV-2-re – állítják a kutatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) további vizsgálatot kért egy milánói rákcentrum kutatóitól, miután tavaly novemberben azt állították, hogy a rákos betegek mintái alapján a  koronavírus már hónapokkal azelőtt terjedhetett Észak-Olaszországban, hogy az első eseteket 2019 novemberében jelentették volna Kínában. 

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

“Az újratesztelés eredményei arra engednek következtetni, hogy amit korábban tünetmentes fertőzésnek tekintettünk, az a vírus olaszországi korai terjedésére utaló jel lehetett” – mondta el Giovanni Apolone, az egyik kutató a Financial Times-nak. 

“Ha ez beigazolódik, magyarázattal szolgálhat az Olaszországban megfigyelt 2020-as esetrobbanásra. A SARS-CoV-2, vagy egy korábbi verziója némán, észrevétlenül keringett a felszín alatt” – tette hozzá Apolona.

A Telegraph beszámolója szerint a tavaly novemberben megjelent tanulmányban a kutatók azt állították, hogy 959 olyan személy vérmintáit vizsgálták át újra, akiknél tüdőrák miatt szűrést végeztek, és 111 embernél antitesteket fedeztek fel. A legkorábbi ilyen mintát 2019 novemberében gyűjtötték be.

A WHO kérésére a mintákat elküldték újabb vizsgálatokra egy sienai laboratóriumba, illetve a holland Erasmus Egyetemre.

Az olasz kutatók által közzétett új tanulmány szerint mind a VisMederi laboratórium, mind az Erasmus Egyetem megerősítette a SARS-CoV-2-antitestek jelenlétét a mintákban. Az Erasmus azonban hozzátette, hogy egyik minta sem tartalmazott mindhárom antitesttípusból annyit, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítottá váljon a fertőzés ténye.

Maria Koopmans, az Erasmus Egyetem virológia professzora elmondta, hogy “érdekesnek” találja az eredményeket, és úgy gondolja, nem lehetetlen, hogy a mintákat adó betegek valóban koronavírussal fertőződtek volna meg, de szeretne újabb bizonyítékokat látni. 

Nem ez az első eset, hogy bizonyítékokat találtak arra, hogy a koronavírus már hónapokkal az első vuhani megbetegedés előtt keringett a világban. Egyes vérminták szerint a kórokozó már 2019 decemberében jelen volt az Egyesült Államokban, egy francia tanulmány szerint pedig 2019 novemberében vett mintákból is kimutathatóak az antitestek.

Az első Covid-19-esetekről 2019 novemberében tettek jelentést Kínában, de a WHO-t csak december 31-én tájékoztatták az új koronavírusról. 

A járvány eredetével kapcsolatos vizsgálatok kulcsfontosságú eleme az a kérdés, hogy a kórokozó mikor és hol bukkant fel először, és milyen hamar riasztották először a kínai hatóságokat ezzel kapcsolatban. 

Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora – aki nem vett részt a kutatásban – elmondta, hogy ezek az eredmények azonban nem nyújtanak meggyőző bizonyítékot arra, hogy a vuhani első esetek előtt is terjedt volna a SARS-CoV-2 a világban. 

Szerinte ezeket az eredményeket körültekintően kell értelmezni, hiszen könnyen lehet, hogy más koronavírusok által kiváltott antitest-válaszokra találtak a kutatók a minták elemzése során. Hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy kizárt, hogy ez lenne az igazság, de további bizonyítékokra van szükség.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.