Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Hajsza a rejtélyes “zéró páciens” után: fiatal olasz nő lehet az első Covid-beteg?

Egy fiatal olasz nő 2019 novemberében adott bőrmintáján kimutathatóak a Covid-19 nyomai, ám a páciens személyazonossága ismeretlen.

Fotó: Unsplash/CDC
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid-19 eredete után kutató nemzetközi szakértői csoportja nyomozásának különös csavarjával újabb fejezethez érkeztek a tudósok, egy rejtélyes olasz nőt keresnek. 

A 25 éves nő 2019 novemberében – egy hónappal azelőtt, hogy a Covid-19-et hivatalosan azonosították volna a kínai Vuhanban – torokfájdalomra és bőrelváltozásokra panaszkodva keresett fel egy milánói kórházat.  Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

Idén januárban megjelent kutatások eredményei szerint a fiatal nőtől vett bőrmintában megtalálták a koronavírus nyomait, miután azt hat hónappal mintavételt követően megvizsgálták. 

A tudósok szerint a nő esete arra utal, hogy a vírus Kínában és másutt már jóval azelőtt is keringett, hogy a vuhani tenger gyümölcsei piacon kialakult volna egy gócpont 2019 decemberében, és esetének további tanulmányozása segíthet meghatározni, hogy mennyi ideje terjedhetett a kórokozó. 

Az egyetlen probléma, hogy a nő személyazonossága senki számára nem ismert – írja a Daily Mail a The Wall Street Journal cikkére hivatkozva.

A lap szerint a milánói Policlinico kórház és a Milánói Egyetem látta el a nőt, ezek az intézmények azonban azt állítják, hogy nem rendelkeznek a beteg adataival, és Raffaele Gianotti bőrgyógyász, a nő kezelőorvosa márciusban elhunyt, még azt megelőzően, hogy a WHO szakértői csoportja további kutatásokat kért volna a pácienssel kapcsolatban. 

Az ENSZ egészségügyi ügynökségének csapata azt javasolta, hogy más országokban is kezdjék meg a kutatásokat olyan, lehetséges Covid-19-esetek után, melyek megelőzhették az első azonosított és megerősített vuhani esetet. A kutatók szerint a Covid-gyanús, korábbi esetek tanulmányozása segíthet felállítani a SARS-CoV-2 korai terjedésének idővonalát.

Ennek érdekében a szakértői csoport arra kérte számos ország vérbankját, hogy végezzenek teszteket a 2019 második félévében adott mintákon a koronavírus-antitestek után kutatva.

Több tanulmány is arra utal, hogy egyes emberek már azelőtt megfertőződtek a koronavírussal, hogy a tartózkodási helyükön hivatalosan azonosították volna az első eseteket, de az olasz nő esete a legérdekfeszítőbb ezek közül. 

A nőtől 2020 júniusában vért vettek, mely pozitív eredményt produkált koronavírus-antitestekre. Hónapokkal korábban, 2019. november 10-én Dr. Gianotti bőrmintát vett ugyanettől a nőtől. Miután a koronavírus-járvány kitört Olaszországban 2020 első hónapjaiban, dr. Gianotti elkezdett a korábbi minták között kutatni a Covid-19 nyomait keresve.

A bőrgyógyász két tesztet is elvégzett a nőtől vett mintán, és mindkét teszt eredménye szerint megtalálható benne a tüskefehérje és a fehérjehéj, de a bőrminta ekkorra túlságosan lebomlott ahhoz, hogy egy döntő fontosságú, harmadik tesztet is végrehajthasson rajta. A harmadik teszttel dr. Gianotti genomszekvenálást végezhetett volna a kórokozón, ami egyértelműbb bizonyítékot szolgáltatott volna arra, hogy a nő valóban koronavírussal fertőződött meg, és lehetőséget biztosíthatott volna a kutatóknak ahhoz, hogy összehasonlítsák a kínai esetekkel.