Dollár
390,86 Ft
Euró
407,94 Ft
Font
472,81 Ft
Bitcoin
16,245 $

Egy darabig még várnunk kell, hogy megtudjuk a koronavírus eredetét

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Kornis Vivien

2021. július 14. - 03:41

Akár két évre is szüksége lehet a tudósoknak, hogy megállapítsák a SARS-CoV-2 pontos eredetét Szergej Neteszov kutató, az Orosz Tudományos Akadémia tagja szerint.

“Úgy gondolom, hónapokra, nem napokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön az új koronavírus eredete. Talán egy vagy két évre. Rengeteg kutatásra van szükség. Az az igazság, hogy – mint minden más SARS-vírus esetében – egy nagyon ritka, természetes eseményről van szó” – magyarázta Neteszov, a Novoszibirszki Állami Egyetem Laboratóriumának vezetője, az Orosz Tudományos Akadémia tagja.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

A Sputnik News beszámolója szerint a kutató hozzátette, hogy a szakértők több országban is azon dolgoznak, hogy megtalálják a választ arra a rejtélyre, hogy hogyan “ugrott át” az állati gazdatestről a vírus az emberre. 

“Még egy alapvető vizsgálat is folyamatban van az Amerikai Egyesült Államokban azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb koronavírust tanulmányozni kell, amelyek denevérekben és háziállatokban élnek” – jelentette ki Neteszov. Kifejtette, hogy a különböző koronavírusok különböző közvetítő gazdatestjei közé tartoznak a tehenek, a cibetmacskák, a nyestkutyák és más, kistestű emlősök.

Joe Biden amerikai elnök korábban arra utasította az Egyesült Államok különböző hírszerző ügynökségeit, hogy vizsgálják újra a koronavírus eredetét, és készítsenek átfogó jelentést az eredményeikről, meghatározva, hogy a SARS-CoV-2 laboratóriumi szökevény, vagy állati közvetítéssel kezdte az embereket fertőzni. 

Kína továbbra is összeesküvés-elméletnek tekinti a vuhani laboratóriumból való kiszivárgásról szóló teóriát.

Januárban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kutatócsoportot küldött Vuhanba, ahol a szakértők többek között a Vuhani Virológiai Intézetban, kórházakban és piacokon próbáltak meg rátalálni a SARS-CoV-2 nyomaira, egyéb árulkodó jelekre. Az általuk összeállított és márciusban bemutatott jelentés szerint a laborszökevény-elmélet igen valószínűtlen, és ennél sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a koronavírus a denevérekről egy köztes gazdatesten át kezdett terjedni az emberek között.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.