Dollár
397,04 Ft
Euró
418,84 Ft
Font
487,47 Ft
Bitcoin
17,155 $

Egy friss kutatás megcáfolta Kínát: “Nem árultak denevéreket és tobzoskákat a vuhani piacon”

Biztonsági őr telefonál a Vuhani Virológiai Intézet épülete előtt Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 27-én. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértőinek kéthetes karanténja január 28-án ér véget a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss kutatásból került ki, hogy a koronavírus-járvány előtt nem árultak sem denevéreket, sem pedig tobzoskákat a vuhani piacon.

A felfedezés aláásta Kína magyarázatának egyik legfontosabb elemét a világjárvány eredetére vonatkozóan, és felerősítette a gyanút, hogy a vírus ténylegesen a Vuhani Virológiai Intézetből szivároghatott ki. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése a világjárvány eredetéről az állatokról való átvitelt emelte ki a legvalószínűbb forrásként, ami a hivatalos kínai álláspont is.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A koronavírus-járvány lehetséges eredetéről szóló jelentésében a WHO a tobzoskákat és a denevéreket jelölte meg, mint az emberre való átvitel legesélyesebb jelöltjeit. A WHO megvizsgálta, hogy az úgynevezett vizes piacokon, Vuhanban, ahol ilyen egzotikus fajokat árulnak, lehet-e a koronavírus forrása, és felszólított a denevérek és a tobzoskák kereskedelmének ellenőrzésére.

Az Oxfordi Egyetem új tanulmánya azonban megállapította, hogy egyik faj sem volt kapható Vuhanban a vírus ottani megjelenése előtt. A Nature-Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy 31 védett faj volt kapható Vuhanban – a denevérek és a tobzoskák azonban nem voltak köztük. Richard Ebright, a Rutgers Egyetem kémia és kémiai biológia professzora egyike azon tudósok egyre növekvő számának, akik szerint a laboratóriumi szivárgás elméletét teljes körűen meg kell vizsgálni.

Az új tanulmányra reagálva azt tweetelte:

“A hamis narratíva újabb hamis pillére omlik össze”.

Leginkább a tobzoskák képezték a vírus eredetével kapcsolatos kutatások tárgyát, tekintettel arra, hogy igen népszerűek a kínai gyógyászatban, és köztudottan koronavírusok hordozói. A tudósok pedig felfedeztek egy denevérekben található vírust, amelyről megállapították, hogy 94,5 százalékban azonos az új típusú koronavírussal.

David Macdonald professzor, a jelentés egyik szerzője szerint “nem meglepő módon… ujjal mutogattak a Hupej tartományban található piacokon folyó vadállat-kereskedelemre”. A denevéreket azonban Közép-Kínában valójában ritkán fogyasztják, a tobzoska-kereskedelem azonban más kínai városokban és kereskedelmi csomópontokban még mindig jelentős probléma, de Vuhanban nem.

Hozzátette:

“Nyomozásunk… megállapította, hogy mind a denevéreknek, mind a tobzoskáknak volt alibije – egyik sem volt ott!”

A kutatás azt is megállapította, hogy Vuhanban összesen 38 fajból, köztük szibériai menyétből, amuri sünből, repülő mókusból és bambuszviperából összességében 47 381 állatot árultak. Macdonald professzor szerint “bár nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a jelölt denevérekről vagy a tobzoskákról a vírus emberre terjedt volna át Vuhanban, úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy más nemkívánatos betegség is átugorjon az emberi populációba”.

A gyanút, miszerint a koronavírus egy laboratóriumból szivároghatott ki, kezdetben összeesküvés-elméletként utasították el, de olyannyira teret nyert, hogy Joe Biden elnök is elrendelte a vírus eredetének vizsgálatát. A brit hírszerzés állítólag szintén nemrégiben értékelte az elméletet, és a “valószínűtlen” helyett “megvalósítható” szintre emelte annak valószínűségét.

Kína elutasítása a teljes vizsgálat lefolytatásának engedélyezésére, és egyre élesebb tagadása felerősítette a gyanút, hogy Kína a bűnösségét próbálja eltussolni a koronavírus eredetével kapcsolatban. A több mint 40 éve tartó megdöbbentő biológiai biztonsági mulasztások miatt egyesek megkérdőjelezték a hivatalos kínai álláspontot, miszerint a betegség állatokról terjedt át az emberekre.