A WHO jelentése szerint állatok hordozzák a koronavírust, nem pedig laborból szabadult ki

Védőmaszkos utcai árus Vuhanban 2021. január 22-én. Egy nap múlva lesz az első évfordulója annak, hogy Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosát, Vuhant, az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontját a hatóságok 76 napra lezárták a pandémia terjedése megfékezésének érdekében. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Borbély Fanni

2021. március 29. - 17:27

Az eredmények azonban egyelőre kevés betekintést nyújtanak abba, hogy a vírus hogyan kezdett terjedni az egész világon, és sok kérdés megválaszolatlan maradt a járvánnyal kapcsolatban.

A WHO és Kína közös tanulmánya a koronavírus-fertőzés eredetéről azt állapította meg, hogy a a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a vírus egy denevérről került át egy másik állatra, mely aztán átadta egy embernek a fertőzést, míg a laboratóriumi szivárgás “rendkívül valószínűtlen”.

Az eredmények kevés új információt nyújtanak arra vonatkozóan, hogy a vírus hogyan kezdett terjedni az egész világon, és sok kérdés megválaszolatlan maradt, bár ez a várakozásoknak megfelelő volt, ám a jelentés mégis részletesebben közölte a kutatók következtetéseinek indoklását.

A csoport további kutatásokat javasolt minden területen, kivéve azt, hogy a fertőzés mesterséges úton szabadult ki egy laborból. A jelentés megjelentetését több alkalommal is csúsztatták, mely további kérdéseket vet fel arra vonatkozóan, hogy a kínai fél megpróbálta-e valamiféleképpen torzítani a valóságot, és olyan következtetéseket akart-e nyilvánosságra hozni, mellyel eltereli a figyelmet Kína felelősségéről a járvány kitörése miatt.

A WHO egyik tisztviselője a múlt hétvégén azt mondta, arra számít, hogy a jelentés a következő napokban készen áll majd a kiadásra. Az AP hétfőn kapott egy példányt a WHO egyik genfi diplomatájától, ezt követően ő is, és egy másik diplomata is megerősítette, hogy ez már a végleges változat, bár a WHO egyelőre nem reagált a jelentéssel kapcsolatos kérdésekre.

A kutatók négy lehetőséget vázoltak fel a koronavírus-járvány elindulására, a fertőzés megjelenésének valószínűsége szerint rangsorolva. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a denevérek egy másik állatnak adták tovább a fertőzést, majd az az állat fertőzött meg később egy embert. A fagyasztott termékekről történő megfertőződés lehetőségét csekélyre tették a kutatók.

A denevérékről régóta tudjuk, hogy hordoznak koronavírusokat, sőt valójában a koronavírus-fertőzést okozó vírus legközelebbi rokonát találták meg a denevéreknél. A jelentés azonban azt mondja, hogy “ezen denevérvírusok és a koronavírus-fertőzés közötti evolúciós távolság becslések szerint akár évtizedekre tehető, mely egy hiányzó kapcsolatra utal”.

A jelentés szerint nagyon hasonló vírusokat találtak a tobzoskákban is, mely egy másik emlősfajta, a jelentés ugyanakkor azt is kimondja, hogy a nyércek és a macskák fogékonyabbak a koronavírus-fertőzésre, mely azt sugallja, hogy akár hordozók is lehetnek.

A jelentés nagyrészt a WHO Kínában tett látogatása alkalmával készült vizsgálatok alapján készült el, miután a WHO egy szakértői csoportja ellátogatott a vírus epicentrumába, Vuhanba. Peter Ben Embarek, a WHO szakértője, aki a vuhani missziót vezette, pénteken kijelentette, hogy a jelentést véglegesítették, jelenleg tényellenőrzést és fordítást végeznek a dokumentumon.

A jelentés azonban nem meggyőző abból a szempontból, hogy a járvány valóban egy vuhani piacról indult-e vagy sem, ugyanis más korábbi esetek is kísértetiesen hasonlítottak a fertőzésre. A jelentés azt azonban megjegyzi, hogy korábban enyhébb lefolyású esetek is előfordulhattak, melyeket nem tártak fel, s melyek összekapcsolódhattak a piaccal is.

Mivel a járvány világszerte elterjedt, a kínai vírus mintáit vizsgálták az országból exportált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán, és egyes esetekben nyomon is tudták követni azokat. A jelentés szerint a fagyasztott élelmiszerek szerepet játszhattak ugyan a vírus terjedésében, ám ennek kockázata a légúti megbetegedések tekintetében igen alacsony.

Ahogy arról a CNN is beszámolt, a jelentésben elvetették annak lehetőségét, hogy a vírus a vuhani laborból származna, mivel az alapos vizsgálódás során nem találtak semmiféle dokumentációt az elmúlt évekből, mely a koronavírus kutatásával lett volna kapcsolatos, továbbá nem találtak feljegyzéseket korai fertőzéses esetekről sem.