Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Magyar idegenlégiós: a szervezett bűnözés is felütheti a fejét a háború után

Fotó: Kiképzésen részt vevő ukrán újoncok a brit hadsereg dél-angliai támaszpontjának gyakorlóterén 2022. október 11-én. A brit kormány felajánlotta 19 000 ukrán katona kiképzését, és a program júniusi meghirdetése óta több mint 5700 ukrán katona tért vissza az Oroszország által megtámadott hazájába a képzés befejezését követően. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
not image

Koós Alexandra

2022. október 17. - 15:26

A szakértő szerint a rengeteg kiképzett ukrán katona nem valószínű, hogy vissza akar majd menni a gyárba 200 hrivnyáért, hanem valami jövedelmezőbbet fognak keresni.

Ofella Balázzsal, a TEK katonai kiképzőjével, a Tíz év a Francia Idegenlégióban című könyv szerzőjével, és a Gerilla-regények fordítójával készített interjút a Demokrata.hu, amelynek során számos téma felmerült, többek között az ukrajnai konfliktus is.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Kérdésként tették fel számára, véleménye szerint a közeljövőben mi veszélyeztetheti leginkább a közbiztonságot, illetve hogyan hat a munkájukra a háború, s ennek kapcsán elmondta, Ukrajnába elképesztően sok fegyvert szállítanak, ami több problémát is jelenthet.

Véleménye szerint a fegyverek egy részét, amelyeket a NATO is ellenőrizetlenül szállított, kiosztották a lakosságnak, így már lehetetlen volna nyomon követni az útjukat, tehát valamennyi biztosan a szervezett bűnözők kezében fog kikötni.

Még több probléma adódhat a közeljövőben

Majd a szakértő hozzátette, a háború előbb-utóbb véget ér, vagy befagyasztott konfliktus lesz belőle, mint amilyen a Donbászban volt évekig, a rengeteg kiképzett ukrán katona pedig biztosan nem fog visszavágyni a gyárba 200 hrivnyáért, hanem valami jövedelmezőbb után fognak nézni.

„Ha eljön ez a pillanat, akkor szerintem itt, Közép-Európában a szervezett bűnözés elleni harcban nagyon fel kell kötni a gatyánkat, mert ezek nem kispályás, dizájnerdrogos ellenfelek lesznek, hanem visszatérhet a 90-es évek maffiavilága, vagy még rosszabb” – mondta.

Ofella Balázs a háború végkimenetelére vonatkozóan elmondta, még mindig az oroszokat látja esélyesebbnek a győzelemre, elsősorban a nagyobb tartalékaik miatt, viszont Ukrajnát sem tartja esélytelennek.

Az orosz társadalom jobban elviseli a veszteségeket

Úgy véli, hogy az orosz társadalom jobban elviseli a veszteségeket, mint a nyugati, hiszen az afganisztáni, csecsen, donbászi konfliktusban tízezrek haltak meg, az USA-ban pedig „sokkal komolyabb háborúellenes tüntetések voltak a néhány ezer iraki halottjuk miatt”.

Mindemellett biztos benne, hogy a nyugati propaganda azt fogja leginkább hangoztatni, ami kedvezőtlenül hat az oroszokra, és a legkevésbe sem azt, hogy több tízezren fegyelmezetten bevonultak, köztük jó néhány önkéntessel.

„Egy csaknem 150 milliós ország esetében törvényszerű, hogy lesz néhány tízezer ember, aki elmenekül a sorozás elől. Hogyha Magyarországon hasonló helyzet állna elő, akkor itt is torlódna a sor Hegyeshalomnál, ám hazánkban is lenne olyan réteg, amelyik bevonulna és akár az életét is adná hazájáért” – fogalmazott.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.