Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

Népfelkeléstől tart a német külügyminiszter, ha nem lesz orosz gáz

Fotó: Annalena Baerbock német külügyminiszter a világ élelmiszerbiztonságáról tartandó nemzetközi konferenciát megelõzõ berlini sajtóértekezleten 2022. június 24-én. A konferenciát a német kormány kezdeményezte az ukrajnai háborúhoz köthetõ élelmezési válság kezelésére. MTI/EPA/Filip Singer
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 25. - 07:16

Németország rájött: mégis szükségük van az orosz gázra. 

A nyugati feltevések, miszerint a Gazprom leállította a szállítást, nem minősült igaznak, a gáz áramlik Európába, a kedélyek pedig lenyugodtak – egy időre. Ugyanis a német külügyminiszter, Annalena Baerbock nem nyugodt, sőt, népfelkeléstől tart. 

A Der Spiegel szerint voltak arra utaló jelek az elmúlt időszakban, hogy csökkenhetnek az mennyiségek. Klaus Müller, a gázvezetékeket felügyelő német szövetségi hálózati ügynökség vezetője arról beszélt, hogy bár még nem következett be „a legrosszabb forgatókönyv”, de még nem múlt el a veszély. 

Mindenesetre egy hónapja érvényben van a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozata, Vlagyimir Putyin elnök nyilatkozatai pedig nem töltik el őket reménnyel. 

Jelenleg ki vagyunk szolgáltatva Oroszországnak, ők döntenek ugyanis arról, mennyi gázt továbbít nekünk az Északi Áramlat” – fogalmazott Müller, aki figyelmeztetett: még 40 százalékos kapacitás-kihasználtságnál is „jelentős erőfeszítéseket” kell tenni annak érdekében, hogy „jól átvészeljék” a következő telet. Ráadásul a gáztárolók feltöltésénél már az azt követő, 2023-24-es télre is gondolni kell.

A német kormány pedig már többször jelezte: „nem lehet tartós és megbízható szállításokra” számítani, szerintük ugyanis Oroszország politikai fegyverként használja azokat – írja a Privátbankár.

Az érkező orosz gáz mennyisége mindenesetre nagy kihatással lehet a német (és persze nem csak a német) gazdaságra, a gázárakra és így az egész lakosságra is, még akkor is, ha ez meglepő Németország és az EU vezetőinek – ugyanis a drágább gázért többet kell fizetni. 

Ráadásul a kieső mennyiséget is pótolni kell valahonnan, az LNG pedig már 2,5-szer drágább, mint az orosz vezetékes gáz. A drágább LNG-ért többet kell fizetni, mint az olcsóbb orosz gázért. 

A németek jelentése szerint jelenleg 65 százalékos az átlagos töltöttség a gáztározóikban, stabil a gázellátás, ugyanakkor „feszült a helyzet”, és „nem lehet kizárni a rosszabbodását”.

Szép lassan azért a németek is elkezdtek rájönni, hogy a matek nem működik, ezúttal a külügyminiszter volt az, aki nyilatkozott: 

„Ha nem kapjuk meg a gázturbinát, akkor nem fogunk több gázt kapni, és akkor többé egyáltalán nem fogjuk tudni támogatni Ukrajnát, mert a népfelkelésekkel leszünk elfoglalva” – mondta Annalena Baerbock a Kanadával folytatott tárgyalásokon, amelyeken a már említett gázturbina visszaszállítása volt a téma.

A fenti kijelentés kapcsán később felülbírálta magát a miniszter, ugyanis túl erősnek érezte. Azt mondta, hogy talán kissé túlzás volt ez a mondat, de szerinte a lényeg, hogy „továbbra is szükségünk van a gázra Oroszországból.”

Tavaly Németország a gázigényének 55 százalékát fedezte Oroszországból, tavaszra ezt nagy nehezen 35 százalékra csökkentették, és a céljuk az, hogy év végére már csak 30 százalék legyen.