Általánosságban nem igaz, hogy mindenki számára elengedhetetlen a negyedik oltás

MTI/Komka Péter
not image

Kulcsár Péter

2022. január 21. - 15:59

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, Békássy Szabolcs elmondta, nem mindenkinek szükséges élni a negyedik adag vakcina nyújtotta lehetőségekkel.

Békássy közölte, a legfontosabb az alapimmunizálás és a harmadik oltás felvétele lenne, mivel a negyedik oltás még csak szűkebb csoportot érint, egyúttal hozzátette, hogy a negyedik adag vakcina felvételéről mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal, hogy egyáltalán szükséges-e – írta az Infostart.

Át kell tekinteni az adott páciens kórelőzményét, oltási előzményét és az aktuális állapotát, és ettől függően születhet orvosszakmai döntés, hogy szükséges-e már a negyedik oltás felvétele” – magyarázta a háziorvos.

Békássy figyelmeztetett, vannak olyan, az immunrendszer gyengeségét jelentő betegségek, amelyek esetében feltétlenül indokolt lehet, de generálisan azért az nem mondható el, hogy mindenki számára elengedhetetlen a negyedik oltás felvétele, ezért is szükséges, hogy egy orvos–beteg konzultáció előzze ezt meg.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy aki légúti tüneteket észlel magán – amely az omikron tünete, de más légúti betegségeké is lehet –, feltétlenül maradjon otthon, és tartózkodjon a társadalmi és munkahelyi közösségektől.