Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Több tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, köztük 189 kilogramm édességet

Fotó: Sharon McCutcheon / Unsplash
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

A tapasztaltak szerint a legtöbb vállalkozás betartja a koronavírus járvány miatt szigorúbb előírásokat.

Ahogyan a Porfolio is beszámolt, véget ért a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A szaktárca közleménye szerint a vizsgálatok során 10 esetben szabtak ki figyelmeztetést, 154 esetben pedig bírságot, amelyek együttes összege 11,3 millió forint.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A téli szezonban 2 748 vizsgálat indult, amelyek során 10 421 különféle hazai és belföldi élelmiszer tételt szemlézett a hatóság. Összesen 20,7 tonnát vontak ki közülük a forgalomból, leginkább szavatossági időn túli forgalmazás miatt.

Az édesipari termékek közül 189 kilogramm édességet kellett levenni a boltok polcáról, az élő halak, friss sertés- és baromfihúsok árusítása azonban a legtöbb helyen az előírásoknak megfelelően történt.

A Nébih laboratóriuma 139 élelmiszer mintát vizsgált, amelyek közül 18 dió, 2 mák és 3 bejgli termék esetén merült fel ízre, illatra vagy állagra vonatkozó kifogás.

A vendéglátásban is akadtak hiányosságok, főleg higiéniai problémák, a rendezvényekre kitelepült vállalkozások esetén pedig az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumok hiánya volt jellemző.

A zöldségek és gyümölcsök ellenőrzése során a szezonra való tekintettel a hatóság kiemelten kezelte a gesztenye forgalmazását is, 3 tétel miatt indult eljárás szabálytalanságért.