Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Navracsics: komolyan gondolja a kormány az EU-nak tett vállalásokat 

Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2022 címû rendezvényén az Akadémia Klubban 2022. október 14-én. MTI/Soós Lajos
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 19. - 14:41

A területfejlesztési miniszter ismét elmondta: az Európai Unió és a magyar kormány részéről is van kölcsönös bizalom a vállalások végrehajtásáról. 

Navracsics Tibor a Budapest Economic Forumon tartott előadást, amelynek kapcsán elmondta, hogy neki az a feladata, hogy mindenkit megnyugtasson: lesz megállapodás, és az uniós pénzek is jönni fognak. 

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Elismerte, hogy májusban „részben a realitás, részben a kényszer” mondatta vele, hogy év végére sikerülhet megegyezni, ezt kiegészítette azzal, hogy legjobb esetben is év végéig tudnak megállapodni az eljárási határidők miatt, illetve a kommunikáció és a bizalmi kapcsolatok alacsony szintje miatt is ez volt reális.

„Meg kell állapodnunk ahhoz, hogy ne legyen forrásvesztés, ezt az Európai Bizottság is tudja, ez jó hír” – jelentette ki. 

Úgy véli, hogy „van mindkét oldalon egy kölcsönös bizalom a vállalások végrehajtásáról”, miután a kezdeti bizalomépítés jól sikerült. Ezt jelzi az is, hogy a Tanács meghosszabbította 2 hónappal a magyar vállalások végrehajtásának határidejét. Ez nem meglepő, mert a vállalások időigénye eleve ezt tette szükségessé – véli. 

A magyar kormány elkötelezett, de lehetnek még finomhangolások 

„A magyar kormány komolyan gondolja ezeket a vállalásait és ezt a Bizottság is felismerte”, így nem véletlenül javasolta azt a tagállamok felé, hogy 2 hónappal hosszabbítsák meg a magyar kormány vállalásai teljesítésére szolgáló időkeretet – idézi a Portfolio

Hozzátette, hogy viszont még lehetnek finomhangolások, hiszen a vállalások teljesítése át fog nyúlni a következő évre is. Úgy fogalmazott: a korrupcióellenes stratégia, csalásellenes stratégia kapcsán „a közös munka kezdetén vagyunk”.

„Meg akarunk állapodni a Bizottsággal és meg akarjuk szerezni az uniós pénzeket” – szögezte le. 

Közös erőfeszítések kellenek, ugyanis rossz színben látják Magyarországot

Megemlítette azt is, hogy az indokoltnál rosszabb kép alakult ki Magyarországról, az uniós pénzek felhasználásáról, amely kép megváltoztatásához közös erőfeszítések kellenek.

A kultúraváltás kapcsán kiemelte: „Ha fölényesen nevetgélünk, és úgy gondoljuk, hogy ez ránk nem vonatkozik, akkor nem is fog sikerülni.” 

A cseh EU-ügyi miniszter, aki a soros elnökséget vezeti, alátámasztotta, hogy rossz kép alakult ki Magyarországról, ugyanis amikor megkérdezték tőle, hogy vajon kinek van nagyobb felelőssége, rávágta: 

„Teljesen egyértelműen a magyar kormánynak! Magyar részről van probléma, az uniós országok vagy az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs” – jelentette ki.