Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

A cseh EU-miniszter elmondta, hogy szerinte kilép-e Magyarország az EU-ból

Fotó: Mikulas Bek, az Európai Unió soros elnökségét betöltõ Csehország európai ügyekben illetékes minisztere nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az EU-tagországok általános uniós ügyekkel fogalkozó minisztereinek egynapos informális tanácskozására Prágában 2022. július 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 18. - 20:07

Mikulas Bek nem szeretné, ha „Magyarország feltérképezetlen területre tévedne”, ráadásul a kilépés ellentétes lenne az unió érdekeivel. 

Az RTL készített interjút Mikulas Bek cseh EU-ügyi miniszterrel, tekintve, hogy Csehország tölti be a ez Európai Unió soros elnöki tisztjét, ezért megkérdezték a minisztertől, hogy mit gondol a „magyar kormány hozzáállásáról”.   

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

„Teljesen normális, ha egy tagállam ellenzi az Európai Bizottság valamelyik javaslatát. De azt hiszem, meglehetősen magas azoknak az ügyeknek a száma, amikkel kapcsolatban a magyar kormány elutasító álláspontot vett fel, és ez kezdi zavarni a többi tagállamot. Jó lenne valamiféle pozitívabb pályát látni a cseh elnökség alatt” – jelentette ki. 

„Továbbra is fontos, hogy Magyarországot valamilyen formában a csapatban tudhassuk. Mindannyiunknak az az érdeke, hogy a Magyarország és az Európa többi része közötti feszültség ne érjen el egy kritikus szintet” – tette hozzá. 

Elmondta, hogy bár „a magyar kollégák néha olyan retorikát használnak, ami elég provokatív”, vannak pozitív csalódásai, ugyanis „néhány esetben végül sikerült megállapodásra jutnunk”. 

Magyarország kilépése ellentétes lenne az Európai Unió érdekeivel 

Szóba került az is, hogy korábban azt fejtegette Bek, hogy „Magyarország a szakadék szélén áll, és arról is, hogy sokat kell dolgozni azért, hogy az európai fősodorban tartsák az országot”, tisztázta, hogy ezzel a jogállamisági mechanizmusra gondolt. 

„Ha Magyarország nem tud jól bánni az uniós forrásokkal és emiatt pénzt bukna el, az magyar részről valószínűleg erősítené az Európai Unióval kapcsolatos ellenérzéséket. Magyarország feltérképezetlen területre tévedne, és én például biztosan nem szeretném, hogy ennek az uniós kilépés legyen a vége. Ez ellentétes lenne a cseh kormány és az Európai Unió érdekeivel is. A küszöbén állunk annak, hogy negatív fejlemények történjenek, ez teljesen világos. Annak örülnék, ha enyhülne a feszültség” – emelte ki.  

Hozzátette, nem tudja, hogy mi a megoldás, de az EU biztosan nem fog rossz kompromisszumot kötni az Orbán-kormánnyal csak azért, hogy ne induljon el a kilépési folyamat. 

„Ha az uniós forrásokról nem sikerül megegyezni, szerintem eszkalálódhat a helyzet egy olyan pontig, ahonnan nincs visszatérés. Úgy hiszem, fontos tisztában lenni a lehetséges következményekkel. Fennáll a veszélye, hogyha nem tudunk megállapodásra jutni, az nagyon negatív pályára állíthatja a dolgokat” – fejtette ki. 

Az RTL arra is rákérdezett, hogy szerinte kinek van nagyobb felelőssége abban, hogy ez a helyzet így alakult, és természetesen a miniszter rávágta, hogy a magyar kormány a hibás. 

„Teljesen egyértelműen a magyar kormánynak! Magyar részről van probléma, az uniós országok vagy az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs. Magyarországon valódi problémák vannak az uniós források felhasználásával, és az Orbán-kormány bizonyos intézkedéseivel. Szóval valódi döntési helyzetben a magyar fél van” – emelte ki. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.