Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Moszkvai terrortámadás: az USA már a hónap elején figyelmeztette Oroszországot

A Fehér Ház közlése szerint már a hónap elején figyelmeztették Oroszországot egy esetleges támadásról, ami feléjük irányulhat, és azt valószínűleg Moszkvában hajthatják végre a nagyobb tömegekben.

Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Külföld

Kiss László

Szerkesztő

Pénteken terrortámadás érte Moszkvát, annak egyik kulturális központját, ami több mint 6000 ember befogadására alkalmas. Nagy tömeg gyűlt össze egy orosz zenekar koncertje miatt, és pontosan ezt használták ki a terroristák, akik az Iszlám Államhoz tartozhattak. Válogatás nélkül gyilkoltak, és már tudni, gyerekekkel is végeztek az akciójuk alatt.

Ettől még kegyetlenebbé vált a támadás, melynek kapcsán Ukrajna tisztázta, a legkisebb közük sincs a támadáshoz. Oroszország azonban figyelmeztette őket, ha kiderülne, mégis ők állnak a terrortámadás mögött, annak rendkívül súlyos következményei lennének. Még péntek késő este Szijjártó Péter külügyminiszter erősítette meg, hogy egyelőre nincs tudomásuk magyar áldozatról és sérültről.

Időközben 60 fölé nőtt az áldozatok száma, és közel 150 sérültről tudni. Emiatt még több áldozata lehet a moszkvai lövöldözésnek, de arról továbbra sincs információ, hányan vannak válságos állapotban a kórházakban. Az USA nem sokkal a támadás után arról beszélt, hogy semmi jel nem utal arra, hogy Ukrajnának köze lenne a tömeggyilkossághoz, majd jött az ukránok megerősítése erről.

Az USA figyelmeztette Moszkvát

A Sky News arról számolt be, hogy a Fehér Ház már március elején figyelmeztette az orosz hatóságokat egy esetleges támadásra, amit valószínűleg nagy tömegekben hajtanának végre Moszkvában. Ez most meg is történt, nem sokkal azután, hogy az FSZB a hónap elején megakadályozott egy moszkvai zsinagóga elleni csapást, ami mögött az Iszlám Állam állt.

Arról nincs információ, hogy a pénteki támadás esetlegesen egy válasz lehet a történtekre az Iszlám Államtól, vagy ez is egy régóta tervezett akció volt. Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, az USA kormányának információi voltak egy tervezett moszkvai terrortámadásról, mely potenciálisan nagy összejövetelekre, akár koncertekre irányulhat.

Az USA kijelenti, ezeket az információkat mind megosztotta az orosz hatóságokkal. Gordon Corera, a BBC biztonsági tudósítója szerint a Kreml ezeket a figyelmeztetéseket „propagandának” minősítette, még azt követően is, hogy az USA nyilvánosságra hozta aggodalmát az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárok kapcsán.

A CBS egy, a hírszerzést ismerő forrással is beszélt, aki szerint november óta folyamatosan érkeznek információk arról, hogy az Iszlám Állam csapást akar mérni az orosz nemzetre. Annak ellenére, hogy Washington és Moszkva között nem ideális a kapcsolat, az amerikai kormány néhány rendkívül konkrét információt továbbított az orosz vezetésnek.