18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Harci ruhás fegyveresek nyitottak tüzet a tömegre egy moszkvai koncertteremben (élő)

Jóformán tömeges kivégzés történt.

Fotó: Lángol a Crocus City Hall nevű hangversenyterem, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A támadásnak legkevesebb negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van. MTI/AP/Vitalij Szmolnyikov
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sorra jelennek meg az újabb és újabb sokkoló felvételek Moszkvából, egy koncertteremből. Számos felvételen látszik, hogy maszkos fegyveresek harci ruhában bevonulnak egy moszkvai bevásárlóközpontba, s válogatás nélkül lövik gépfegyverrel a civileket.

A felvételeket nem tesszük közzé azok brutalitása miatt.

A közösségi médiában közzétett videókon látszik, hogy egy nagy moszkvai koncertteremben automata fegyverekkel lőttek a tömegre. Úgy tudni, robbanóanyagot is használtak, az egyik felvételen pedig látszik is, hogy a koncertterem egyik oldalában tűz keletkezik, miközben a fegyveresek a civilekre tüzelnek.

A támadásban a felvételek alapján rengetegen meghalhattak, és még ennél is többen megsérülhettek. A közösségi médiában közzétett videón hatalmas fekete füstfelhők emelkedtek az épület fölé. Legkevesebb öt harci ruhába öltözött fegyveres látható a felvételeken. A helyszín kiürítése folyamatban van, a területre a rohamrendőrség egységeit küldték.

A TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz állami médiaügynökségek közlése szerint legkevesebb három maszkos fegyveres rontott be a Crocus City Hall földszintjére, majd automata fegyverekkel tüzet nyitottak. Ezt követően gránátot vagy gyújtóbombát dobtak el, mely tüzet okozott a koncertteremben.

A helyszínről készült videófelvételek alapján hatalmas fekete füstfelhő gomolygott a már teljesen lángoló épületből. A tűzoltók mintegy 100 embert evakuáltak az épületből, de sokan a tetőn ragadtak. Több mint 50 mentőegységet küldtek a helyszínre. Tatjana Moszkalkova orosz ombudsman „terrortámadásnak” nevezte az esetet.

A Fehér Ház reagált a moszkvai támadásra, sokkolónak nevezték a felvételeket. Még mindig nem tudni, mennyien veszthették életüket a tömeges kivégzésben. Moszkva a terrortámadás miatt minden nagyobb nyilvános eseményt lefújt erre a hétvégére. Ez a sport, a kulturális és egyéb nyilvános eseményeket is érinti, amit a főváros polgármestere jelentett be nem sokkal ezelőtt.

20:06 Meg nem erősített információk szerint már több mint 100 áldozata van a moszkvai terrortámadásnak, melynek elkövetői nem ismertek, ahogyan az sem, tartoznak-e bármilyen terrorszervezethez, és mi volt a céljuk az akciójukkal.

20:21 A Sky News a TASZSZ-ra hivatkozva írja azt, hogy több mint 40 ember biztosan meghalt a támadásban, és 100 fölötti azon áldozatok száma, akik megsérültek. Arról nem adtak ki információk, hányan vannak, akiknek válságos az állapota.

20:25 Az áldozatok többsége minden valószínűség szerint orosz állampolgár, de lehetséges, hogy a halottak között vannak külföldiek is. Pillanatnyilag nincs arról információ, hogy van-e külföldi áldozata vagy sebesültje a vérengzésnek, és ha igen, milyen nemzetiségűek. Az orosz vezetés terrortámadásnak minősítette az esetet, melynek körülményei vizsgálat alatt vannak.

20:40 Az USA szerint semmi jel nem utal arra, hogy Ukrajna érintett lenne a támadásban. Az orosz külügyminisztérium szerint, ha az amerikai kormány biztosan tudja, az ukránok nem érintettek a terrortámadásban, akkor meg kell osztaniuk minden információt, ami a birtokukban van.

20:59 A koncertterem teteje teljesen beomlott a robbanások és a tűz után, ahol kitört a lövöldözés.

21:09 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök segítője, Mykhailo Podoljak a Telegramon keresztül közölte, Ukrajnának semmi köze ahhoz, ami történt – írja a BBC. Putyin pedig folyamatos tájékoztatást kap a történtekről, amit Peszkov, a Kreml szóvivője erősített meg.

21:19 Az az orosz nemzeti gárda keresi a támadókat, azokat a terroristákat, akik legkevesebb 40 emberrel végeztek. Ezzel együtt azok felkutatása is folyamatban lehet, akiknek bármi közük lehetett a támadáshoz, annak megszervezéséhez.

21:36 Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője közölte, ha bebizonyosodik, hogy Kijev terroristákat küldött Moszkvába, akik végrehajtották a támadást, akkor kíméletlenül megsemmisítik őket. Hangsúlyozta, ebben az esetben minden ilyen embert meg kell találni és kíméletlenül elpusztítani őket, mint a terroristákat. „Beleértve annak az államnak a tisztviselőit is, amelyik ilyen atrocitást követett el.” – idézte a Sky News.

21:37 Gyerekek is vannak a sérültek között, arról viszont nem tudni ebben a pillanatban, hogy van-e kiskorú halottja a támadásnak.

21:43 Az orosz zenekar, mely a támadás helyszínén lépett volna fel, megerősítette, életben és biztonságban vannak.

21:52 Már nemcsak Moszkvában, hanem egész Oroszország területén törölték a tömegrendezvényeket.

22:25 Egyelőre nem tudni magyar áldozatokról, ahogyan sérültekről sem.

22:43 A Sky News azt írja, az Iszlám Állam állítása szerint ők hajtották végre a támadást.

A cikk folyamatosan frissül…