Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Minden élő korábbi elnök és first lady az oltásra bíztat – kivéve Trumpot

Orlando, 2021. március 1. Donald Trump volt amerikai elnök beszél az amerikai konzervatív aktivisták és kongresszusi politikusok szövetségének (CPAC) háromnapos konferenciájának utolsó napján a floridai Orlandóban 2021. február 28-án. MTI/AP/John Raoux
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közszolgálati bejelentésben minden korábbi amerikai elnök és first lady arra bíztatja a lakosságot, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen. Egy házaspár azonban feltűnően hiányzott a videóból.

A videóban láthatjuk Barack és Michelle Obamát, George W. és Laura Busht, Bill és Hillary Clintont, Jimmy és Rosalynn Cartert, ahogy megkapják az első dózis koronavírus-vakcinájukat. Egy másik videóban pedig az Arlington Nemzeti Temetőben Obama, Bush és Clinton pedig minden amerikait arra bíztat, hogy vegyék fel az oltást a kórokozó ellen.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

„Arra kérünk, hogy oltasd be magad, amikor lehetőséged lesz rá” – idézte a Politico Barack Obamát a videóból, amelyben George W. Bush hozzátette: „tűrd fel a pulóvered ujját, és vedd ki a részed ebből”. A videót végül Jimmy Carter zárta, aki kihangsúlyozta: „eljött a te időd”.

A közszolgálati bejelentéseket kifejezetten úgy készítik el, hogy korábbi elnökök vegyenek részt benne, ugyanis a készítők azzal számolnak, ennek nagyobb meggyőző ereje lehet a lakosságra nézve, hogy vegyék fel a vakcinát. Egy korábbi páros azonban hiányzik: Donald és Melania Trump, akik egyik ilyen videóban sem jelentek meg eddig.

Donald Trump számos elnöki hagyományt megszakított az idők során, az egyik közöttük az, hogy nem vett részt Joe Biden beiktatásán. A legtöbb exelnök mindig részt vett az új elnökök beiktatásán, Biden esetében így tett Obama, Bush és Clinton is, a 96 éves Jimmy Carter esetében meg korára tekintettel nem kell magyarázatot követelni.

Trump ugyanis abban különbözik, hogy ő konkrétan megtagadta a beiktatáson való részvételt, mely a kommunikációs stratégiájának része volt. A január 20-án távozó elnök gyakorlatilag a választási eredmények véglegessé válása óta arról beszél, hogy választási csalást követtek el ellene, és Biden nem törvényesen került a hatalomba.

A kommunikáció végül véres eseményekhez vezetett, ugyanis január 6-án egy seregnyi Trump-hívő megrohamozta a Capitoliumot, melynek során többen életüket vesztették. Az amerikai közvéleményt sokkolták az események, és ennek mentén jónak találták, hogy Trump nem vett részt a beiktatáson.