Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Mihajlo Podoljak: Ukrajnában dől el, hogyan fest majd Európa a következő 50-100 évben

Fotó: Ukrán katonák amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyúval lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Harkov térségében 2022. július 28-án. MTI/EPA/Szergej Kozlov
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 10. - 13:32

Elmondása szerint az orosz államfőt az Ukrajnában aratott végső siker sem állítaná meg, uralmát más országokra is ki akarja majd terjeszteni.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó úgy véli, az EU országainak kell Ukrajnát támogatni abban, hogy győzelemre jusson az Oroszországgal szembeni háborúban, mert ettől függ, hogyan fest majd az európai közösség a következő 50-100 évben.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

A Le Figaro lapnak adott interjújában arra utalt, Vlagyimir Putyin teljes hatalomátvételre törekszik Ukrajna felett, valamint az ukrán államiság megsemmisítésére, az viszont egészen nyilvánvaló, hogy ennyinél nem fog megállni.

Majd kiemelte, a világ vezetőinek meg kell érteniük, hogy ez a katonai konfliktus „a demokrácia háborúja az önkényuralom ellen”, ha pedig Oroszország fog győzni, akkor nemcsak Ukrajnát, hanem Európát is uralni fogja – írta az Ukrainska Pravda.

„Oroszország diadalával büntetlenül maradna minden háborús bűn, amelyeknek az egész világ tanúja volt. Emellett biztos vagyok benne, hogy az orosz elnök más országokba, például Lengyelországba, a balti államokba és Moldovába is megpróbál majd betörni” – mondta.

Podoljak hangsúlyozta, Oroszország veszte egy békés jövőt biztosítana Európa és a világ más országai számára, amelyben nem lesz helye az energia-, migrációs vagy élelmiszerválsággal kapcsolatos zsarolásnak, emellett nem fenyeget majd egy újabb fegyveres konfliktus kitörése.

„Az ukránok készek meghalni a szabadságért, ezt pedig nap mint nap bizonyítják. Európa feladata egyszerűen az lenne, hogy fegyverekkel és pénzügyi támogatással segítsen rajtunk, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy megnyerjük ezt a háborút” – tette hozzá.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.