Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,82 Ft
Euró
378,82 Ft
Font
442,14 Ft
Bitcoin
44,198 $

Ha még nem tette meg, mielőbb törölje ezt az appot, lehallgatásra használják

Egy szakértő szerint egy trójai vírus által képes volt arra, hogy 15 percenként egyperces hangfelvételeket készítsen, majd titkosítva elküldje azokat a fejlesztő szerverére.

Fotó: Unsplash
Smart

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban beszámoltunk róla, miszerint egy népszerű androidos appról kiderült, hogy veszélyes kémvírust tartalmaz, amelyet követően a Google eltávolította azt az alkalmazásboltjából, de több harmadik feles szolgáltató kínálatában még elérhető lehet.

Akkor az ESET biztonsági kutatói megállapították, hogy a RAT vírus bújik meg benne, amely alkalmas lehet arra, hogy rosszindulatú szereplők távolról érzékeny adatokat nyerjenek ki az Android-eszközökből, de most más dolgok is napvilágot láttak az ügy kapcsán. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A hvg.hu szerint az iRecorder Screen Recorder egy egyszerű képernyőfelvétel-készítő programként kezdte pályafutását 2021 szeptemberében a Play Áruházban, de 2022 nyarán érkezett hozzá egy frissítés, méghozzá egy kéretlen új funkcióval.

Ezt követően ugyanis az app 15 percenként elkezdett egyperces hangfelvételeket rögzíteni, majd azt titkosítva elküldte a fejlesztő szerverére, de még a készüléken tárolt fájlokat is meg tudta szerezni a rosszindulatú fél – írta az Ars Technica.

Lukas Stefanko, az ESET kutatója szerint a frissítés során egy káros kódot kapott az alkalmazás, mégpedig egy nyílt forráskódú trójai vírust (AhMyth), ami lehetővé tette a kéretlen lehallgatást is. De mire ezt észrevették, már 50 ezren letöltötték az iRecordert.

A szakértő hozzátette, sajnálatos mód nem ez az első eset, hogy ilyesmi történik: AhMyth-tartalmú alkalmazások csúsztak már át a Google szűrőin korábban is, tehát más applikációk is tartalmazhatnak ilyesmit a Play Áruházban.