Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Megkezdődtek a felelősségre vonások az idősotthonokban bekövetkező halálesetek miatt Spanyolországban

Szolnok, 2021. január 10. Valkó Ernőné megkapja a Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének Vízpart körúti idősotthonában Szolnokon 2021. január 10-én. MTI/Mészáros János
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A spanyol államügyész több mint kétszáz idősotthon esetében rendelte el a vizsgálatokat annak érdekében, hogy kiderítsék, megfelelően kezelték-e a kialakult helyzetet.

Angel Juarez beperelte a barcelonai regionális egészségügyi hatóságokat azért, amiért édesanyja, a 95 éves Leonor koronavírus-fertőzés következtében életét vesztette az egyik gondozóotthonban.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

“Ez nem a politikai hovatartozásról szól, egyszerűen mindenki csődöt mondott. Most eljöhet az igazság pillanata, és megfizethetnek bűneikért azok, akik nem akadályozták meg az elkerülhető haláleseteket” – mondta az elhunyt idős hölgy fia.

Március és május között nagyjából 43 ezer idősotthonban élő gondozott esett áldozatául a COVID-19 kórokozójának Spanyolországban. Az első hullám során az egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy kevés védőfelszereléssel rendelkeznek, illetve lélegeztetőgépekből és oxigénmaszkokból is hiányt szenvedtek – adta hírül a Reuters.

Az ügyészség vádirata alapján legalább 21 esetben gondatlanságból elkövetett emberölés bűncselekményének megalapozott gyanújával fogják felelősségre vonni az érintett idősotthonok üzemeltetőit és alkalmazottjait.

Miközben Spanyolországban tavasszal az egekben járt a koronavírus-fertőzöttek száma, a kormány napi szinten figyelmeztette a gondozóotthonok működtetőit, hogy tartsák be a szabályokat és óvják meg a lakókat.

Sajnos a rendszer hiányosságai megmutatkoztak, kevés szakember jutott a súlyos tünetekkel küzdő páciensekre, ezért többen is életüket vesztették anélkül, hogy bármit is tudtak volna ellene tenni. A mediterrán országban egyébként 5 500 gondozóotthon működik, melyekben összesen 400 ezer idős ember éli mindennapjait.