Dollár
386,69 Ft
Euró
394,38 Ft
Font
468,45 Ft
Bitcoin
24,130 $

Megijedtek az űrhajósok, kigyulladt a vészjelző a SpaceX Dragon kapszulájában

Fotó: SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. március 27. - 02:10

A SpaceX Crew Dragon Resilience névre keresztelt egysége jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra van csatlakoztatva, az asztronautáknak azonban korántsem egyszerű a dolguk a fedélzeten.

A NASASpaceFlight magazin főszerkesztője, Chris Bergin számolt be először csütörtök éjszaka Twitter-fiókján arról, hogy a kapszula hamis vészriasztást adott ki előző napon, ami megijesztette nemcsak a Crew Dragon, hanem az ISS személyzetét is.

Soron kívül Ukrajna figyelmeztet: az atomerőmű kilövése egyenlő atomfegyver használatával

Bergin hozzátette, szerencsére perceken belül kiderült, hogy csupán egy hibáról volt szó, azonban a fedélzeten tartózkodó űrhajósok ereiben a vér is megfagyott, hiszen az ehhez hasonló vészjelző üzeneteket csak a legsúlyosabb esetekben szokott kiadni a modul.

A szakember szerint az ISS-en történt incidens valószínűleg egy egyszeri alakalom lehetett, melyet az erőforrás egységei okozhattak, amit a processzor tévesen dolgozott fel, és újraindításkor veszélyként értékelte a leállást.

A NASA és a SpaceX sem kívánta egyelőre kommentálni a helyzetet, azonban több lap is megkereste őket, így hamarosan hivatalos választ kaphatunk arról, valójában mi állhatott a furcsa hibaüzenet mögött.

Tavaly novemberben került ismét az Egyesült Államok területéről kilőtt űrhajó a SpaceX Crew-1 missziójának köszönhetően a világűrbe a Space Shuttle program 2011-es beszüntetése óta, a Resilience azóta az ISS-en dokkol.